Delicja owocowa

Subtelne, delikatne, pachnące różnymi owocami ciasto.

Szczegóły

Liczba porcji

20 porcji

Czas przygotowania

25 minut

Czas pieczenia

20 minut

Lista składników

  • Jajka kurze – 5 szt

  • Cukier – 35 dag

  • Mąka tortowa – 20 dag

  • Mąka ziemniaczana – 1 łyżka

  • Proszek do pieczenia – 1 łyżeczka

  • Marchewka – 2 szt

  • Jabłka – 1 kg

  • Galaretka o smaku wiśniowym – 1 szt

  • Ser mascarpone – 250 g

  • Śmietana 36 % – 200 ml

  • Drobno krojone orzechy włoskie, laskowe, ziemne, pistacje, migdały – po 2 łyżki

  • Czekolada gorzka – 100 g – 1 1/2 tabliczki

  • Orzechy ziemne mielone do posypania

  • Galaretka krystaliczna – 1 szt

Kroki

  • Jabłka obrać , zetrzeć na tarce o grubszych otworach , usmażyć z 15 dag cukru , pod koniec smażenia wymieszać z galaretką o smaku wiśniowym. Marchewki obrać , zetrzeć na tarce o drobnych otworach.
  • Mąki przesiać , wymieszać z proszkiem do pieczenia. Jajka ubić z 20 dag cukru na puszysto, wymieszać z produktami sypkimi , na koniec dodać utartą marchewkę , całość wymieszać.
  • Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Blaszkę o wymiarach 24 x 34 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto.
  • Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 20 minut lub suchego patyczka. Wystudzić.
  • Galaretkę krystaliczną rozpuścić w 1 szklance gorącej gotowanej wody, pozostawić do zakrzepnięcia. 1/2 czekolady pokroić na drobną kostkę.
  • Śmietanę ubić na sztywno, wymieszać z serkiem mascarpone, następnie dodać drobno krojone, orzechy włoskie, laskowe, pistacje, migdały oraz czekoladę krojoną , wymieszać na końcu dodać krzepnącą galaretkę i wymieszać.
  • Na wystudzone ciasto wyłożyć jabłka a na nie masę orzechową. Schłodzić w lodówce.
  • Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej wyłożyć na ciasto , posypać mielonymi orzechami.
  • Schłodzić w lodówce około 3 godzin , pokroić na porcje.
 

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*