Subtelne, delikatne, pachnące różnymi owocami ciasto.
Szczegóły
Liczba porcji
20 porcji
Czas przygotowania
25 minut
Czas pieczenia
20 minut
Lista składników
Jajka kurze – 5 szt
Cukier – 35 dag
Mąka tortowa – 20 dag
Mąka ziemniaczana – 1 łyżka
Proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
Marchewka – 2 szt
Jabłka – 1 kg
Galaretka o smaku wiśniowym – 1 szt
Ser mascarpone – 250 g
Śmietana 36 % – 200 ml
Drobno krojone orzechy włoskie, laskowe, ziemne, pistacje, migdały – po 2 łyżki
Czekolada gorzka – 100 g – 1 1/2 tabliczki
Orzechy ziemne mielone do posypania
Galaretka krystaliczna – 1 szt
Kroki
- Jabłka obrać , zetrzeć na tarce o grubszych otworach , usmażyć z 15 dag cukru , pod koniec smażenia wymieszać z galaretką o smaku wiśniowym. Marchewki obrać , zetrzeć na tarce o drobnych otworach.
- Mąki przesiać , wymieszać z proszkiem do pieczenia. Jajka ubić z 20 dag cukru na puszysto, wymieszać z produktami sypkimi , na koniec dodać utartą marchewkę , całość wymieszać.
- Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Blaszkę o wymiarach 24 x 34 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto.
- Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 20 minut lub suchego patyczka. Wystudzić.
- Galaretkę krystaliczną rozpuścić w 1 szklance gorącej gotowanej wody, pozostawić do zakrzepnięcia. 1/2 czekolady pokroić na drobną kostkę.
- Śmietanę ubić na sztywno, wymieszać z serkiem mascarpone, następnie dodać drobno krojone, orzechy włoskie, laskowe, pistacje, migdały oraz czekoladę krojoną , wymieszać na końcu dodać krzepnącą galaretkę i wymieszać.
- Na wystudzone ciasto wyłożyć jabłka a na nie masę orzechową. Schłodzić w lodówce.
- Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej wyłożyć na ciasto , posypać mielonymi orzechami.
- Schłodzić w lodówce około 3 godzin , pokroić na porcje.