Cukinia nadziewana

Cukinia to rzadko używane warzywo w naszej kuchni. Jest ono znakomitym dodatkiem do różnych dań , a przyrządzone z różnymi dodatkami może być doskonałym daniem obiadowym .

Szczegóły

Liczba porcji

4 porcje

Czas przygotowania

20 minut

Czas pieczenia

35 minut

Lista składników

  • Cukinia średnia – 1 szt

  • Filet z kurczaka – 1 szt

  • Cebula biała – 1 szt

  • Pieczarki – 4 szt

  • Papryka czerwona – 1/2 szt

  • Papryka zielona – 1/2 szt

  • Papryka żółta – 1/2 szt

  • Zioła prowansalskie – 1 1/2 szt

  • Przyprawa do kurczaka – 1 łyżeczka

  • Ser mozzarella – 7 dag

  • Oliwa z oliwek do posmarowania

  • Olej do smażenia

  • Sól, pieprz czarny mielony

Kroki

  • Filet z kurczaka umyć , pokroić w kostkę , doprawić solą i pieprzem oraz przyprawą do kurczaka.
  • Papryki umyć , pokroić w kostkę. Cebulę obrać , pokroić w kostkę. Pieczarki obrać, pokroić.
  • Cukinię umyć , odciąć końce, przekroić na połowę , wydrążyć miąższ, pokroić go w drobną kostkę.
  • Na patelni rozgrzać olej wrzucić cebulę oraz papryki , chwilę smażyć , dodać pieczarki, miąższ z cukinii, doprawić solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi, smażyć 3 minuty , dodać fileta z kurczaka i całość smażyć 5 minut.
  • W naczyniu żaroodpornym umieścić połówki cukinii doprawić solą i pieprzem, posmarować oliwą z oliwek , napełnić przygotowanym farszem.
  • Piekarnik rozgrzać do 180 stopni wstawić i piec 25 minut, wyjąć , posypać serem mozzarella.
  • Wstawić znów do piekarnika i piec 10 minut lub dobrego zrumienienia sera. Podawać z ulubionymi dodatkami.
 

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*