Cukinia to rzadko używane warzywo w naszej kuchni. Jest ono znakomitym dodatkiem do różnych dań , a przyrządzone z różnymi dodatkami może być doskonałym daniem obiadowym .
Szczegóły
Liczba porcji
4 porcje
Czas przygotowania
20 minut
Czas pieczenia
35 minut
Lista składników
Cukinia średnia – 1 szt
Filet z kurczaka – 1 szt
Cebula biała – 1 szt
Pieczarki – 4 szt
Papryka czerwona – 1/2 szt
Papryka zielona – 1/2 szt
Papryka żółta – 1/2 szt
Zioła prowansalskie – 1 1/2 szt
Przyprawa do kurczaka – 1 łyżeczka
Ser mozzarella – 7 dag
Oliwa z oliwek do posmarowania
Olej do smażenia
Sól, pieprz czarny mielony
Kroki
- Filet z kurczaka umyć , pokroić w kostkę , doprawić solą i pieprzem oraz przyprawą do kurczaka.
- Papryki umyć , pokroić w kostkę. Cebulę obrać , pokroić w kostkę. Pieczarki obrać, pokroić.
- Cukinię umyć , odciąć końce, przekroić na połowę , wydrążyć miąższ, pokroić go w drobną kostkę.
- Na patelni rozgrzać olej wrzucić cebulę oraz papryki , chwilę smażyć , dodać pieczarki, miąższ z cukinii, doprawić solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi, smażyć 3 minuty , dodać fileta z kurczaka i całość smażyć 5 minut.
- W naczyniu żaroodpornym umieścić połówki cukinii doprawić solą i pieprzem, posmarować oliwą z oliwek , napełnić przygotowanym farszem.
- Piekarnik rozgrzać do 180 stopni wstawić i piec 25 minut, wyjąć , posypać serem mozzarella.
- Wstawić znów do piekarnika i piec 10 minut lub dobrego zrumienienia sera. Podawać z ulubionymi dodatkami.