Niezwykle delikatne, aromatyczne , które zawsze wychodzi.
Szczegóły
Liczba porcji
20 porcji
Czas przygotowania
70 minut
Lista składników
Czereśnie – 1 kg
Jajka kurze – 6 szt.
Mąka tortowa – 24 dag
Cukier – 24 dag + 3 łyżki
Proszek do pieczenia – 1 1/2 łyżeczki
Czekolada mleczna – 100 g – 3/4 tabliczki
Ser mascarpone – 250 g
Śmietana 30% – 200 ml
Galaretka o smaku wiśniowym – 4 szt.
Wiórka do posypania
Kroki
- Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej.
- Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Blaszkę 24 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
- Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Jajka wybić , ubić na puszysto z cukrem, dodać produkty sypkie , wymieszać , na końcu dodać czekoladę i jeszcze raz wymieszać.
- Ciasto wlać do blaszki, wstawić do piekarnika, piec 20 minut lub suchego patyczka. Wystudzić , przekroić na połowę.
- Czereśnie umyć i wydrylować, podzielić na połowę.
- Jedną połowę włożyć do rondelka wsypać 3 łyżki cukru i smażyć aż otrzymamy konfiturę, dodać jedną galaretkę wymieszać , przestudzić i wyłożyć na połowę ciasta.
- 2 galaretki rozpuścić w 1 1/2 szklanki gorącej gotowanej wody , pozostawić do stężenia. Śmietanę ubić na sztywno, dodać serek, wymieszać, dodać drugą połowę czereśni oraz krzepnącą galaretkę , wymieszać i wyłożyć na ciasto.
- Przykryć drugą połową ciasta.
- Galaretkę rozpuścić w 2 szklankach gorącej gotowanej wody , pozostawić do zakrzepnięcia, krzepnącą wylać na ciasto, posypać wiórkami kokosowymi. Schłodzić w lodówce około 4 godzin, podzielić na porcje.