Delikatne i aromatyczne ciasto, krem o aksamitnej konsystencji oraz pachnący ananasem , równie smaczne ananasy sprawiają , że ciasto zachwyci wiele osób.
Szczegóły
Liczba porcji
20 szt
Czas przygotowania
40 minut
Czas pieczenia
20 minut
Lista składników
Ananasy w syropie w puszce – 565 g
Szpinak świeży – 50 g
Jajka kurze – 5 szt
Cukier – 20 dag
Mąka tortowa – 18 dag
Mąka ziemniaczana – 2 łyżki
Proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
Śmietana 30 % – 200 ml
Ser mascarpone – 250 g
Czekolada biała – 100 g – 1 tabliczka
Galaretka krystaliczna – 1 szt
Galaretka o smaku truskawkowym – 2 szt
Płatki migdałowe do posypania
Kroki
- Szpinak umyć, zblendować. Mąki przesiać , wymieszać z proszkiem do pieczenia. Jajka ubić na puszysto z cukrem, dodać produkty sypkie , wymieszać , dodać szpinak i całość wymieszać.
- Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Blaszkę 24 x 34 cm , wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto wstawić do piekarnika i piec 20 minut lub suchego patyczka. Ciasto wystudzić , przekroić na połowę.

- Z ananasów odlać syrop , 1 szklanka, zagotować rozpuścić galaretkę krystaliczną , pozostawić do zakrzepnięcia. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej wystudzić. Śmietanę ubić na sztywno , dodać ser mascarpone , wymieszać , dolewać po trochu rozpuszczoną czekoladę cały czas mieszając, na koniec dodać krzepnącą galaretkę wymieszać, wyłożyć na ciasto.

- Przykryć drugą połową , ułożyć krążki ananasa.

- Galaretki o smaku truskawkowym rozpuścić w 3 szklankach gorącej gotowanej wody, pozostawić do zakrzepnięcia, krzepnącą wylać na ciasto, posypać płatkami migdałowymi.

- Schłodzić w lodówce około 3 godzin , pokroić na porcje.
