Delikatne, subtelne, aromatyczne ciasto na każdą okazję. Każdemu będzie smakowało.
Szczegóły
Liczba porcji
20 porcje
Czas przygotowania
80 minut
Lista składników
Jajka kurze – 5 szt.
Mąka tortowa – 20 dag
Mąka ziemniaczana – 2 łyżki
Orzechy włoskie drobno krojone – 3/4 szklanki
Proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
Konfitura malinowa – 320 g – 1/2 słoiczka
Serek homogenizowany o smaku waniliowym – 140 g – 2 szt.
Galaretka o smaku malinowym – 2 szt.
Czekolada gorzka – 1/2 tabliczki
Wiórka do posypania
Kroki
- Jajka wybić dodać cukier , ubić na puszysto.
- Mąki przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia.
- Masę jajeczną wymieszać z mąkami i proszkiem a na końcu dodać orzechy i jeszcze raz wymieszać.
- Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Blaszkę 35 x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać przygotowane ciasto , wstawić do piekarnika i piec 20 minut lub do suchego patyczka.
- Wystudzić ciasto i przekroić na połowę. Jedną połowę posmarować konfiturą malinową.
- Galaretki rozpuścić w 2 szklankach gorącej gotowanej wody, pozostawić do zakrzepnięcia.
- Gdy galaretki zaczynają krzepnąć wymieszać je z serkami homogenizowanymi i wyłożyć na konfiturę malinową.
- Przykryć drugą połową. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i wyłożyć na ciasto, posypać wiórkami kokosowymi.
- Schłodzić w lodówce około 2 godzin. Podzielić na porcje.
Wszystkie pani ciasta są “na bogato” 🙂
Ja lubię ciasta urozmaicone i kolorowe, kiedy zaczynam piec to w trakcie jeszcze coś zmieniam , a w końcu wychodzi coś dobrego.