Delikatne , smaczne , aromatyczne , uświetni każdą okazję.
Szczegóły
Liczba porcji
20 porcji
Czas przygotowania
40 minut
Czas pieczenia
20 minut
Lista składników
Jajka kurze – 5 szt
Orzechy mielone – 50 g
Mąka tortowa – 150 g
Mąka ziemniaczana – 1 łyżka
Cukier – 20 dag
Proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
Mango – pulpa – 280 g
Plastry mango w syropie – 425 g
Konfitura z fig – 260 g
Śmietana 30 % – 200 ml
Ser mascarpone – 250 g
Galaretka krystaliczna – 4 szt
Płatki migdałowe do posypania
Kroki
- Mąki przesiać , wymieszać z mielonymi orzechami oraz proszkiem do pieczenia. Jajka wybić , ubić na puszysto z cukrem, wymieszać z produktami sypkimi.
- Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Blaszkę 24 x 34 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wlać przygotowane ciasto, wstawić i piec 20 minut lub suchego patyczka.
- 2 galaretki rozpuścić w 2 szklankach gorącej gotowanej wody , pozostawić do zakrzepnięcia. Placek przekroić na połowę , jedną posmarować konfiturą z fig.
- Śmietanę ubić na sztywno dodać ser mascarpone, wymieszać, dodać pulpę z mango oraz krzepnącą galaretkę , wymieszać, wyłożyć na ciasto, przykryć drugą połową. Ułożyć plastry mango z syropu.
- Syrop wlać do rondelka – 1 szklanka , dolać 2 szklanki wody, zagotować , rozpuścić 2 galaretki, pozostawić do stężenia, tężejącą wylać na ciasto, posypać płatkami migdałowymi.
- Schłodzić w lodówce, kilka godzin. Podzielić na porcje.