Ciasto orzechowe z mango

Delikatne , smaczne , aromatyczne , uświetni każdą okazję.

Szczegóły

Liczba porcji

20 porcji

Czas przygotowania

40 minut

Czas pieczenia

20 minut

Lista składników

  • Jajka kurze – 5 szt

  • Orzechy mielone – 50 g

  • Mąka tortowa – 150 g

  • Mąka ziemniaczana – 1 łyżka

  • Cukier – 20 dag

  • Proszek do pieczenia – 1 łyżeczka

  • Mango – pulpa – 280 g

  • Plastry mango w syropie – 425 g

  • Konfitura z fig – 260 g

  • Śmietana 30 % – 200 ml

  • Ser mascarpone – 250 g

  • Galaretka krystaliczna – 4 szt

  • Płatki migdałowe do posypania

Kroki

  • Mąki przesiać , wymieszać z mielonymi orzechami oraz proszkiem do pieczenia. Jajka wybić , ubić na puszysto z cukrem, wymieszać z produktami sypkimi.
  • Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Blaszkę 24 x 34 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wlać przygotowane ciasto, wstawić i piec 20 minut lub suchego patyczka.
  • 2 galaretki rozpuścić w 2 szklankach gorącej gotowanej wody , pozostawić do zakrzepnięcia. Placek przekroić na połowę , jedną posmarować konfiturą z fig.
  • Śmietanę ubić na sztywno dodać ser mascarpone, wymieszać, dodać pulpę z mango oraz krzepnącą galaretkę , wymieszać, wyłożyć na ciasto, przykryć drugą połową. Ułożyć plastry mango z syropu.
  • Syrop wlać do rondelka – 1 szklanka , dolać 2 szklanki wody, zagotować , rozpuścić 2 galaretki, pozostawić do stężenia, tężejącą wylać na ciasto, posypać płatkami migdałowymi.
  • Schłodzić w lodówce, kilka godzin. Podzielić na porcje.
 

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*