Ciasto mandarynkowe z musem z marakuji oraz ananasem

Subtelne aromatyczne ciasto z dodatkiem owoców, smakuje wybornie.

Szczegóły

Liczba porcji

20 porcji

Czas przygotowania

40 minut

Czas pieczenia

25 minut

Lista składników

  • Jajka kurze – 5 szt

  • Mąka tortowa – 20 dag

  • Mąka ziemniaczana – 2 łyżki

  • Cukier – 20 dag

  • Proszek do pieczenia – 1 łyżeczka

  • Mandarynki średnie – 2 szt

  • Marakuja mus – 170 g

  • Śmietana 30 % – 200 ml

  • Ser mascarpone – 250 g

  • Galaretka przezroczysta – 4 szt

  • Ananas w syropie – 565 g

Kroki

  • Mąki przesiać , wymieszać z proszkiem do pieczenia. Jajka wybić ubić na puszysto z cukrem , wymieszać z produktami sypkimi, dodać wyciśnięty sok z mandarynek i całość wymieszać.
  • Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Blaszkę 24 x 34 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto, wstawić do piekarnika, piec 25 minut lub suchego patyczka. Wystudzone ciasto przekroić na połowę.
  • 2 galaretki rozpuścić w 2 szklankach gorącej gotowanej wody ,pozostawić do zakrzepnięcia.
  • Śmietanę ubić na sztywno, dodać serek oraz mus z marakuji, wymieszać , dodać krzepnącą galaretkę i wyłożyć na połowę ciasta.
  • Przykryć drugą połową. Ananasy osączyć z syropu i wyłożyć na ciasto.
  • Syrop z ananasów wlać do rondelka dodać 2 szklanki wody , zagotować, rozpuścić 2 galaretki, pozostawić do zakrzepnięcia, krzepnącą wylać na ciasto.
  • Schłodzić w lodówce, około 2 godzin, podzielić na porcje.
 

2 komentarze

  1. Marzynia

    Wygląd ciasta jak zwykle kusi, by sięgnąć po kawałek!

     

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*