Subtelne aromatyczne ciasto z dodatkiem owoców, smakuje wybornie.
Szczegóły
Liczba porcji
20 porcji
Czas przygotowania
40 minut
Czas pieczenia
25 minut
Lista składników
Jajka kurze – 5 szt
Mąka tortowa – 20 dag
Mąka ziemniaczana – 2 łyżki
Cukier – 20 dag
Proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
Mandarynki średnie – 2 szt
Marakuja mus – 170 g
Śmietana 30 % – 200 ml
Ser mascarpone – 250 g
Galaretka przezroczysta – 4 szt
Ananas w syropie – 565 g
Kroki
- Mąki przesiać , wymieszać z proszkiem do pieczenia. Jajka wybić ubić na puszysto z cukrem , wymieszać z produktami sypkimi, dodać wyciśnięty sok z mandarynek i całość wymieszać.
- Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Blaszkę 24 x 34 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto, wstawić do piekarnika, piec 25 minut lub suchego patyczka. Wystudzone ciasto przekroić na połowę.
- 2 galaretki rozpuścić w 2 szklankach gorącej gotowanej wody ,pozostawić do zakrzepnięcia.
- Śmietanę ubić na sztywno, dodać serek oraz mus z marakuji, wymieszać , dodać krzepnącą galaretkę i wyłożyć na połowę ciasta.
- Przykryć drugą połową. Ananasy osączyć z syropu i wyłożyć na ciasto.
- Syrop z ananasów wlać do rondelka dodać 2 szklanki wody , zagotować, rozpuścić 2 galaretki, pozostawić do zakrzepnięcia, krzepnącą wylać na ciasto.
- Schłodzić w lodówce, około 2 godzin, podzielić na porcje.
Wygląd ciasta jak zwykle kusi, by sięgnąć po kawałek!
Na pewno warto , smakuje super. 🙂