Kruche ciasto , aksamitna , lekka , rozpływająca się w ustach masa jak serowa, borówki , wszystko to sprawia , że ciasto jest pyszne.
Szczegóły
Liczba porcji
20 porcji
Czas przygotowania
30 minut
Czas pieczenia
25 minut
Lista składników
Jajka kurze – 8 szt
Masło – 200 g
Mąka tortowa – 3 szklanki
Cukier – 1 szklanka
Proszek do pieczenia – 1 1/2 łyżeczki
Śmietana 18 % – 2 łyżki
Borówki – 250 g
Jogurt skyr marakuja , mango – 150 g – 5 szt
Ser mascarpone – 250 g
Budyń śmietankowy – 40 g – 2 szt
Kisiel czerwony – 1 szt
Wiórki czekoladowe do posypania
Kroki
- 5 jajek – żółtka oddzielić od białek. Żółtka utrzeć na puszysto z 1/2 szklanki cukru oraz masłem. Mąkę przesiać , wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać do utartych składników, dodać śmietanę , zagnieść ciasto. 1/3 ciasta schować do zamrażalnika, 2/3 schłodzić w lodówce.
- Borówki umyć.
- 3 jajka utrzeć na puszysto z 1/2 szklanki cukru, dodać jogurty oraz ser mascarpone, dokładnie wymieszać, dodać budynie i jeszcze raz wymieszać.
- Blaszkę 24 x 34 cm wyłożyć papierem do pieczenia , rozwałkować ciasto schłodzone w lodówce, wyłożyć na dno blaszki, na ciasto przygotowaną masę.
- Ułożyć borówki.
- Białka ubić na sztywno , wymieszać z kisielem czerwonym, wyłożyć na ciasto.
- Na wierzch utrzeć na tarce o grubszych otworach ciasto z zamrażalnika. Posypać wiórkami czekoladowymi. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni , wstawić i piec 25 minut , do dobrego zrumienienia ciasta.
- Po wystudzeniu pokroić na porcje, można posypać cukrem pudrem.