Ciasto kakaowe z masą o smaku gruszki

Zniewalający smak, super przepis do którego warto wracać.

Szczegóły

Liczba porcji

20 porcji

Czas przygotowania

60 minut

Lista składników

  • Jajka kurze – 5 szt

  • Cukier kryształ – 20 dag

  • Mąka tortowa – 20 dag

  • Mąka ziemniaczana – 2 łyżki

  • Kakao – 3 łyżeczki

  • Proszek do pieczenia – 1 1/2 łyżeczki

  • Gruszki – 4 szt

  • Ser mascarpone – 250 g

  • Śmietana 30 % – 220 ml

  • Galaretka o smaku jabłko , gruszka – 2 szt

  • Czekolada gorzka – 1/2 tabliczki

  • Konfitura malinowa – 2/2 słoiczka – 320 g

Kroki

  • Mąki przesiać , wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao. Jajka wybić i ubić na puszysto z cukrem. Masę jajeczną wymieszać z produktami sypkimi.
  • Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Blaszkę 24 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wlać przygotowane ciasto, wstawić do piekarnika i piec 20 minut lub suchego patyczka.
  • Wystudzić ciasto, przekroić na połowę i posmarować jedną konfiturą malinową.
  • Galaretki rozpuścić w 2 szklankach gorącej gotowanej wody, pozostawić do zakrzepnięcia.
  • Gruszki obrać , pokroić w kostkę i podprażyć na patelni z 2 łyżkami cukru , wystudzić.
  • Śmietanę ubić na sztywno , wymieszać z serkiem mascarpone, dodać uprażone gruszki i krzepnącą galaretkę , dokładnie wymieszać. Wyłożyć na ciasto.
  • Przykryć drugą połową.
  • Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i wyłożyć na ciasto. Schłodzić w lodówce, pokroić na porcje.
 

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*