Ciasto jabłkowo – serowe

Ciasto z dodatkiem jabłek i sera są pyszne aromatyczne, po prostu rozpływają się w ustach. Uświetniają każdą imprezę, są chętnie konsumowane. Takie połączenie sprawia , że wygląd wprost zachwyca smakiem , kusi do poczęstowania się nim.

Szczegóły

Liczba porcji

20 porcji

Czas przygotowania

30 minut

Czas pieczenia

25 minut

Lista składników

  • Jajko kurze – 7 szt

  • Mąka tortowa – 3 szklanki

  • Cukier kryształ – 1 1/2 szklanki

  • Masło – 200 g

  • Śmietana 18 % – 3 łyżki

  • Proszek do pieczenia – 1 łyżeczka

  • Jabłka – 1 kg

  • Cynamon – 1 łyżeczka

  • Ser biały – 400 g

  • Ser mascarpone – 250 g

  • Budyń śmietankowy – 40 g

  • Śmietana 30 % – 3 łyżki

  • Kisiel truskawkowy – 2 łyżki

  • Czekolada gorzka – 4 kostki

  • Tarta bułka do podsypania

Kroki

  • 5 jajek , żółtka oddzielić od białek. Mąkę przesiać , wymieszać z proszkiem do pieczenia. Żółtka utrzeć z 1/2 szklanki cukru oraz masłem , wymieszać z mąką , dodać 3 łyżki śmietany 18 %, zagnieść ciasto. Podzielić na połowę, jedną schłodzić w lodówce a drugą włożyć do zamrażalnika.
  • Jabłka obrać , zetrzeć na tarce o grubszych otworach , dodać 1/2 szklanki cukru, usmażyć, pod koniec smażenia dodać cynamon.
  • 2 jajka ubić z 1/2 szklanki cukru , ubić na puszysto, dodać ser biały , mascarpone wymieszać a następnie dodać budyń oraz śmietanę 30 % i wymieszać.
  • Blaszkę 24 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Schłodzone ciasto rozwałkować , umieścić w blaszce, posypać lekko tartą bułką aby ciasto nie wchłaniało tłuszczu z sera lub soku z jabłek. Układać na zmianę porcję jabłek, porcję sera do wyczerpania zapasów.
  • Białka ubić na sztywno , pod koniec ubijania dodać kisiel , wyłożyć na ciasto.
  • Ciasto z zamrażalnika utrzeć na ciasto , na tarce o grubszych otworach. Na wierzch na tarce o drobnych otworach kostki czekolady.
  • Piekarnik rozgrzać do 180 stopni , wstawić i piec 25 minut do dobrego zrumienienia ciasta.
  • Schłodzone ciasto dzielić na porcje .
 

2 komentarze

  1. Mi by się takie pyszne chyba nie udało ;( A połączenie jabłek z serem rzeczywiście kusi!

     
    • Marianna

      To bardzo proste w przygotowaniu ciasto , tu nie może się coś nie udać. Proszę spróbować. 🙂

       

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*