Ciasto z dodatkiem jabłek i sera są pyszne aromatyczne, po prostu rozpływają się w ustach. Uświetniają każdą imprezę, są chętnie konsumowane. Takie połączenie sprawia , że wygląd wprost zachwyca smakiem , kusi do poczęstowania się nim.
Szczegóły
Liczba porcji
20 porcji
Czas przygotowania
30 minut
Czas pieczenia
25 minut
Lista składników
Jajko kurze – 7 szt
Mąka tortowa – 3 szklanki
Cukier kryształ – 1 1/2 szklanki
Masło – 200 g
Śmietana 18 % – 3 łyżki
Proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
Jabłka – 1 kg
Cynamon – 1 łyżeczka
Ser biały – 400 g
Ser mascarpone – 250 g
Budyń śmietankowy – 40 g
Śmietana 30 % – 3 łyżki
Kisiel truskawkowy – 2 łyżki
Czekolada gorzka – 4 kostki
Tarta bułka do podsypania
Kroki
- 5 jajek , żółtka oddzielić od białek. Mąkę przesiać , wymieszać z proszkiem do pieczenia. Żółtka utrzeć z 1/2 szklanki cukru oraz masłem , wymieszać z mąką , dodać 3 łyżki śmietany 18 %, zagnieść ciasto. Podzielić na połowę, jedną schłodzić w lodówce a drugą włożyć do zamrażalnika.
- Jabłka obrać , zetrzeć na tarce o grubszych otworach , dodać 1/2 szklanki cukru, usmażyć, pod koniec smażenia dodać cynamon.
- 2 jajka ubić z 1/2 szklanki cukru , ubić na puszysto, dodać ser biały , mascarpone wymieszać a następnie dodać budyń oraz śmietanę 30 % i wymieszać.
- Blaszkę 24 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Schłodzone ciasto rozwałkować , umieścić w blaszce, posypać lekko tartą bułką aby ciasto nie wchłaniało tłuszczu z sera lub soku z jabłek. Układać na zmianę porcję jabłek, porcję sera do wyczerpania zapasów.
- Białka ubić na sztywno , pod koniec ubijania dodać kisiel , wyłożyć na ciasto.
- Ciasto z zamrażalnika utrzeć na ciasto , na tarce o grubszych otworach. Na wierzch na tarce o drobnych otworach kostki czekolady.
- Piekarnik rozgrzać do 180 stopni , wstawić i piec 25 minut do dobrego zrumienienia ciasta.
- Schłodzone ciasto dzielić na porcje .
Mi by się takie pyszne chyba nie udało ;( A połączenie jabłek z serem rzeczywiście kusi!
To bardzo proste w przygotowaniu ciasto , tu nie może się coś nie udać. Proszę spróbować. 🙂