Subtelność smaku i aromatu zachęca do skosztowania.
Szczegóły
Liczba porcji
20 porcji
Czas przygotowania
40 minut
Czas pieczenia
20 minut
Lista składników
Jajka kurze – 5 szt
Mąka tortowa – 20 dag
Mąka ziemniaczana – 2 łyżki
Cukier – 30 dag
Czekolada gorzka – 100 g – 1 1/2 tabliczka
Wiśnie – 50 dag
Galaretka krystaliczna – 1 szt
Śmietana 30 % – 200 ml
Ser mascarpone – 250 g
Czekolada biała – 100 g – 1 tabliczka
Posypka serca do posypania
Proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
Kroki
- Mąki przesiać , wymieszać z proszkiem do pieczenia. Czekoladę gorzką 1 tabliczka, rozpuścić w kąpieli wodnej. Jajka ubić z 20 dag cukru na sztywno, wymieszać z produktami sypkimi, dodawać powoli rozpuszczoną czekoladę , mieszając cały czas.
- Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Blaszkę 24 x 34 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wlać przygotowane ciasto i piec 20 minut lub suchego patyczka. Wystudzić , przekroić na połowę.
- Wiśnie umyć , usunąć pestki , zblendować, dodać 10 dag cukru, zagotować , rozpuścić galaretkę , pozostawić do wystudzenia.
- Czekoladę białą rozpuścić w kąpieli wodnej. Śmietanę ubić na sztywno, wymieszać z serkiem mascarpone, a następnie z rozpuszczoną czekoladą białą.
- Na połowę ciasta wyłożyć mus wiśniowy.
- Schłodzić około 15 minut w lodówce , na mus wyłożyć przygotowaną masę ze śmietany serka oraz czekolady.
- Przykryć drugą połową ciasta. Pozostałą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, wyłożyć na ciasto , posypać posypką serca.
- Schłodzić w lodówce około 3 godzin , podzielić na porcje.