Doskonale smakuje, na jednym kawałku się nie skończy.
Szczegóły
Liczba porcji
20 porcji
Czas przygotowania
60 minut
Lista składników
Jajka kurze – 5 szt.
Mąka tortowa – 20 dag
Mąka ziemniaczana – 1 łyżka
Proszek do pieczenia – 1 1/2 łyżeczki
Cukier kryształ n- 20 dag
Czekolada gorzka – 100 g – 2 szt.
Śmietana 30 % – 200 ml
Ser mascarpone – 250 g
Kiwi – 4 szt.
Żelatyna – 2 łyżeczki
Konfitura malinowa – 280 g
Płatki migdałowe do posypania
Galaretka o smaku kiwi – 1 szt.
Kroki
- 1 tabliczkę czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej.
- Mąki przesiać , wymieszać z proszkiem do pieczenia. Jajka wybić , ubić na puszysto z cukrem, wymieszać z produktami sypkimi, na końcu dodać rozpuszczoną czekoladę i wymieszać jeszcze raz.
- Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Blaszkę 24 x 36 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto, wstawić do piekarnika i piec 20 minut lub do suchego patyczka. Wystudzić. Przekroić na połowę.
- Kiwi obrać , zblendować, dolać 1 szklankę wody , zagotować, rozpuścić galaretkę.
- Połowę ciasta posmarować konfiturą malinową.
- Żelatynę rozpuścić w 3 łyżkach wody. 1/2 tabliczki czekolady pokruszyć na drobno.
- Śmietanę ubić na sztywno , wymieszać z serkiem mascarpone. Żelatynę podgrzać dodać 2 łyżki, masy i wymieszać z masą serową, dodać pokruszoną czekoladę, wymieszać i wyłożyć na ciasto.
- Krzepnącą galaretkę wyłożyć na masę.
- Przykryć drugą połową ciasta. Pozostałą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej , wyłożyć na ciasto, posypać płatkami migdałowymi.
- Schłodzić w lodówce około 4 godziny a najlepiej całą noc, pokroić na porcje.