Ciasto czekoladowe z kremem stracciatella

Doskonale smakuje, na jednym kawałku się nie skończy.

Szczegóły

Liczba porcji

20 porcji

Czas przygotowania

60 minut

Lista składników

  • Jajka kurze – 5 szt.

  • Mąka tortowa – 20 dag

  • Mąka ziemniaczana – 1 łyżka

  • Proszek do pieczenia – 1 1/2 łyżeczki

  • Cukier kryształ n- 20 dag

  • Czekolada gorzka – 100 g – 2 szt.

  • Śmietana 30 % – 200 ml

  • Ser mascarpone – 250 g

  • Kiwi – 4 szt.

  • Żelatyna – 2 łyżeczki

  • Konfitura malinowa – 280 g

  • Płatki migdałowe do posypania

  • Galaretka o smaku kiwi – 1 szt.

Kroki

  • 1 tabliczkę czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej.
  • Mąki przesiać , wymieszać z proszkiem do pieczenia. Jajka wybić , ubić na puszysto z cukrem, wymieszać z produktami sypkimi, na końcu dodać rozpuszczoną czekoladę i wymieszać jeszcze raz.
  • Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Blaszkę 24 x 36 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto, wstawić do piekarnika i piec 20 minut lub do suchego patyczka. Wystudzić. Przekroić na połowę.
  • Kiwi obrać , zblendować, dolać 1 szklankę wody , zagotować, rozpuścić galaretkę.
  • Połowę ciasta posmarować konfiturą malinową.
  • Żelatynę rozpuścić w 3 łyżkach wody. 1/2 tabliczki czekolady pokruszyć na drobno.
  • Śmietanę ubić na sztywno , wymieszać z serkiem mascarpone. Żelatynę podgrzać dodać 2 łyżki, masy i wymieszać z masą serową, dodać pokruszoną czekoladę, wymieszać i wyłożyć na ciasto.
  • Krzepnącą galaretkę wyłożyć na masę.
  • Przykryć drugą połową ciasta. Pozostałą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej , wyłożyć na ciasto, posypać płatkami migdałowymi.
  • Schłodzić w lodówce około 4 godziny a najlepiej całą noc, pokroić na porcje.
 

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*