Ciasto z sezonowymi owocami i czekoladą smakuje wyśmienicie.
Szczegóły
Liczba porcji
20 porcje
Czas przygotowania
70 minut
Lista składników
Jagody świeże – 40 dag
Jajka kurze – 5 szt.
Mąka tortowa – 20 dag
Cukier kryształ – 20 dag
Proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
Czekolada gorzka – 150 g – 1 1/2 tabliczki
Markizy – 12 szt.
Ser mascarpone 250 g
Śmietana 30% – 220 ml
Galaretka przezroczysta – 2 szt.
Wiórka kokosowe do posypania
Kroki
- 3/4 tabliczki czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej.
- Jajka wybić dodać cukier ubić na puszysto.
- Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia.
- Masę jajeczną wymieszać z mąką i proszkiem , dodać czekoladę i dokładnie wymieszać.
- Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Blaszkę 35 x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto, wstawić do piekarnika i piec 20 minut lub do suchego patyczka.
- Wystudzone ciasto przekroić na połowę. Jagody umyć, połowę wyłożyć na połowę ciasta. Na jagodach ułożyć markizy.
- Galaretki rozpuścić w 1 1/2 szklanki gorącej gotowanej wody, odstawić do stężenia.
- Gdy zaczną krzepnąć galaretki , śmietanę ubić na sztywno dodając stopniowo serek a na końcu galaretki, masę wyłożyć na ciasto , posypać resztą jagód.
- Przykryć drugą połową ciasta. Pozostałą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, wyłożyć na ciasto , posypać wiórkami kokosowymi.
- Ciasto schłodzić 2 godziny, pokroić na porcje.