Pyszne drożdżowe ciasto z dodatkami , smakuje wybornie, idealne do popołudniowej herbaty.
Szczegóły
Liczba porcji
4 chałki
Czas przygotowania
20 minut
Czas pieczenia
40 minut
Lista składników
Jajka kurze – 4 szt
Mąka pszenna – 500 g + do podsypania
Drożdże – 50 g
Mleko – 1 szklanka
Cukier – 1/2 szklanki
Masło – 100 g
Czekolada drobna kostka w/g uznania
Migdały słupki do posypania
Rodzynki – w/g uznania
Kroki
- Mąkę przesiać. Masło rozpuścić . Mleko lekko podgrzać. Drożdże pokruszyć dodać 3 łyżki mleka 1 łyżkę mąki , trochę cukru , wymieszać , pozostawić aż zaczną rosnąć.
- 3 żółtka oraz 1 jajko całe ubić z cukrem, dodać mąkę , mleko , rosnące drożdże , wymieszać dokładnie , dodać rozpuszczone masło i wyrabiać ciasto aż będzie sprężyste i elastyczne, będzie odchodziło od ścianek naczynia w którym ciasto się wyrabia. Pozostawić w ciepłym miejscu aby wyrosło.
- Gdy ciasto podwoi swoją objętość , podsypać mąką i wyłożyć na stolnicę. Podzielić na 2 lub 4 części , jakie chcemy chałki , większe lub mniejsze. U mnie na 4 części. Każdą część rozwałkować i naciąć od jednej strony na 3 paski , na każdym ułożyć czekoladę i rodzynki.
- Paseczki zlepić .
- Zapleść jak warkocz , chałkę i pozostawić do wyrośnięcia. Gdy podrośnie, posmarawać roztrzepanymi białkami , posypać słupkami migdałowymi.
- Piekarnik rozgrzać do 180 stopni, wstawić i piec około 20 minut , do dobrego zrumienienia chałki.