Bułeczki kardamonowe

Delikatne, pięknie pachnące , z dodatkiem borówek oraz czekolady , zachwycają smakiem.

Szczegóły

Liczba porcji

24 szt

Czas przygotowania

20 minut

Czas pieczenia

30 minut

Lista składników

  • Mąka pszenna – 600g + do podsypania

  • Masło – 200 g

  • Drożdże – 50 g

  • Cukier – 1/2 szklanki

  • Jajka kurze – 5 szt

  • Mleko – 1 szklanka

  • Kardamon- 1 łyżeczka

  • Kostki czekolady – w/g uznania

  • Borówki – 100 g

  • Orzechy mielone do posypania

  • Szczypta soli

Kroki

  • Mąkę przesiać. 100 g masła rozpuścić. Mleko podgrzać. Drożdże pokruszyć do miseczki, dodać trochę cukru , łyżkę mąki, trochę mleka , dokładnie wymieszać pozostawić aby zaczęły rosnąć.
  • W naczynia dodać 4 żółtka i 1 całe jajko, ubić z cukrem, dodać mleko, mąkę, szczyptę soli , rosnące drożdże, 1/ 2 łyżeczki kardamonu, mieszać aż ciasto będzie stanowiło jednolitą konsystencję , dodać roztopione masło, wyrabiać ciasto, aż będzie sprężyste i elastyczne, będzie odchodziło od ścianek naczynia. Pozostawić do wyrośnięcia.
  • !00 g masła wymieszać z 1/2 łyżeczki kardamonu.
  • Gdy ciasto podwoi swoją objętość wyłożyć na stolnicę podsypaną mąką. Podzielić na 4 części. Każdą część rozwałkować , posmarować lekko masłem z kardamonem , zwinąć w rulon.
  • Podzielić na 6 części. Każdą lekko spłaszczyć i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. W miejsca zwinięcia ciasta włożyć borówki oraz kostki czekolady. Tak postępować do wyczerpania składników.
  • Pozostawić bułeczki do wyrośnięcia. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Wyrośnięte bułeczki posmarować roztrzepanym białkiem, posypać mielonymi orzechami. Wstawić do piekarnika i piec 15 minut lub dobrego zrumienienia bułeczek.
 

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*