Delikatne, pięknie pachnące , z dodatkiem borówek oraz czekolady , zachwycają smakiem.
Szczegóły
Liczba porcji
24 szt
Czas przygotowania
20 minut
Czas pieczenia
30 minut
Lista składników
Mąka pszenna – 600g + do podsypania
Masło – 200 g
Drożdże – 50 g
Cukier – 1/2 szklanki
Jajka kurze – 5 szt
Mleko – 1 szklanka
Kardamon- 1 łyżeczka
Kostki czekolady – w/g uznania
Borówki – 100 g
Orzechy mielone do posypania
Szczypta soli
Kroki
- Mąkę przesiać. 100 g masła rozpuścić. Mleko podgrzać. Drożdże pokruszyć do miseczki, dodać trochę cukru , łyżkę mąki, trochę mleka , dokładnie wymieszać pozostawić aby zaczęły rosnąć.
- W naczynia dodać 4 żółtka i 1 całe jajko, ubić z cukrem, dodać mleko, mąkę, szczyptę soli , rosnące drożdże, 1/ 2 łyżeczki kardamonu, mieszać aż ciasto będzie stanowiło jednolitą konsystencję , dodać roztopione masło, wyrabiać ciasto, aż będzie sprężyste i elastyczne, będzie odchodziło od ścianek naczynia. Pozostawić do wyrośnięcia.
- !00 g masła wymieszać z 1/2 łyżeczki kardamonu.
- Gdy ciasto podwoi swoją objętość wyłożyć na stolnicę podsypaną mąką. Podzielić na 4 części. Każdą część rozwałkować , posmarować lekko masłem z kardamonem , zwinąć w rulon.

- Podzielić na 6 części. Każdą lekko spłaszczyć i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. W miejsca zwinięcia ciasta włożyć borówki oraz kostki czekolady. Tak postępować do wyczerpania składników.

- Pozostawić bułeczki do wyrośnięcia. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Wyrośnięte bułeczki posmarować roztrzepanym białkiem, posypać mielonymi orzechami. Wstawić do piekarnika i piec 15 minut lub dobrego zrumienienia bułeczek.
