Bułeczki bananowe z serem

Delikatne, smaczne bułeczki z serem

Szczegóły

Liczba porcji

28 szt

Czas przygotowania

30 minut

Czas pieczenia

40 minut

Lista składników

  • Mąka pszenna – 60 dag + do podsypania

  • Jajka kurze – 2 szt

  • Banany – 2 szt

  • Drożdże – 50 g

  • Cukier – 1 szklanka

  • Mleko – 1 szklanka

  • Szczypta soli

  • Ser biały – 250 g

  • Żurawina do dodania na ser

  • Masło – 100 g

Kroki

  • Mąkę przesiać. Mleko lekko podgrzać . Banany obrać zblendować. Masło rozpuścić.
  • Drożdże pokruszyć , dodać 1 łyżkę cukru , mąki , trochę mleka, rozmieszać dokładnie , pozostawić chwilę aż zaczną rosnąć.
  • 1 żółtko jajka , zblendowane banany , ubić z 1/2 szklanki cukru, dodać mleko, rosnące drożdże, mąkę, szczyptę soli , wszystkie składniki dokładnie wymieszać , dodać rozpuszczone masło i dalej wyrabiać ciasto aż będzie sprężyste i elastyczne, będzie odchodziło od ścianek naczynia w którym wyrabiamy ciasto. Pozostawić do wyrośnięcia.
  • Gdy ciasto rośnie , ser zemleć lub zblendować , dodać jajko, resztę cukru , dokładnie wymieszać.
  • Gdy ciasto podwoi objętość , na stolnicy podsypać mąkę i wyłożyć ciasto. Podzielić na 4 części . Z każdej części uformować wałek , podzielić go na 7 części, z każdej uformować kulkę , lekko rozwałkować, po środku zrobić lekkie wgniecenie szklanką i umieścić w nim masę serową , na wierzch po kilka żurawin. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Postępować tak do wyczerpania ciasta i sera.
  • Pozostawić około 10 minut do podrośnięcia bułeczek , roztrzepać białko i posmarować nim ciasto wokół masy serowej.
  • Piekarnik rozgrzać do 180 stopni, wstawić bułeczki i piec 20 minut lub dobrego zrumienienia ciasta.
 

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*