Delikatne, subtelne ciasto, pięknie wygląda i super smakuje.
Szczegóły
Liczba porcji
20 porcji
Czas przygotowania
40 minut
Czas pieczenia
25 minut
Lista składników
Jajka kurze – 5 szt
Cukier – 20 dag
Mąka tortowa – 20 dag
Kakao – 2 łyżeczki
Proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
Brzoskwinie w syropie – 850 g
Galaretka o smaku brzoskwiniowym – 2 szt
Śmietanka 30 % – 220 ml
Ser mascarpone – 250 g
Kroki
- Mąkę przesiać , wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia. Jaja wybić , ubić na puszysto z cukrem, dodać sypkie produkty , wymieszać.
- Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Blaszkę 24 x 35 cm, wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto, wstawić do piekarnika, piec 25 minut lub suchego patyczka. Wystudzić.
- Foremką do pieczenia rurek lub innym przyrządem wyciąć otworki w cieście.
- Z brzoskwiń odlać syrop , dodać szklankę wody zagotować i rozpuścić galaretki, pozostawić do zakrzepnięcia.
- Śmietankę ubić na sztywno , dodać ser mascarpone, ubić , dodać krzepnącą galaretkę , wymieszać. Masą wypełnić otworki , na wierzchu ułożyć brzoskwinie.
- Na brzoskwinie wyłożyć resztę masy.
- Ciasto wyjęte po otworkach pokruszyć i posypać po wierzchu.
- Schłodzić 4 godziny , pokroić na porcje.
Świetny pomysł z tymi dziurkami! I ciasto wygląda znakomicie, i fajna niespodzianka w dziurce 🙂
Tak prezentuje się świetnie, może być ozdobą stołu na uroczystościach rodzinnych, a nie jest zbyt pracochłonne. 🙂