Brzoskwiniowa nuta

Delikatne, subtelne ciasto, pięknie wygląda i super smakuje.

Szczegóły

Liczba porcji

20 porcji

Czas przygotowania

40 minut

Czas pieczenia

25 minut

Lista składników

  • Jajka kurze – 5 szt

  • Cukier – 20 dag

  • Mąka tortowa – 20 dag

  • Kakao – 2 łyżeczki

  • Proszek do pieczenia – 1 łyżeczka

  • Brzoskwinie w syropie – 850 g

  • Galaretka o smaku brzoskwiniowym – 2 szt

  • Śmietanka 30 % – 220 ml

  • Ser mascarpone – 250 g

Kroki

  • Mąkę przesiać , wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia. Jaja wybić , ubić na puszysto z cukrem, dodać sypkie produkty , wymieszać.
  • Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Blaszkę 24 x 35 cm, wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto, wstawić do piekarnika, piec 25 minut lub suchego patyczka. Wystudzić.
  • Foremką do pieczenia rurek lub innym przyrządem wyciąć otworki w cieście.
  • Z brzoskwiń odlać syrop , dodać szklankę wody zagotować i rozpuścić galaretki, pozostawić do zakrzepnięcia.
  • Śmietankę ubić na sztywno , dodać ser mascarpone, ubić , dodać krzepnącą galaretkę , wymieszać. Masą wypełnić otworki , na wierzchu ułożyć brzoskwinie.
  • Na brzoskwinie wyłożyć resztę masy.
  • Ciasto wyjęte po otworkach pokruszyć i posypać po wierzchu.
  • Schłodzić 4 godziny , pokroić na porcje.
 

2 komentarze

  1. Marzynia

    Świetny pomysł z tymi dziurkami! I ciasto wygląda znakomicie, i fajna niespodzianka w dziurce 🙂

     
    • Marianna

      Tak prezentuje się świetnie, może być ozdobą stołu na uroczystościach rodzinnych, a nie jest zbyt pracochłonne. 🙂

       

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*