Apetyczne pierogi

Aromatyczna kapusta, pyszne pieczarki oraz suszone pomidory, tworzą delikatny farsz do pierogów. Pierogi z tym farszem mogą być podane również w Wigilię.

Szczegóły

Liczba porcji

50 szt

Czas przygotowania

40 minut

Czas gotowania

12 minut

Lista składników

  • Mąka pszenna – 50 dag + do podsypania

  • Jajko kurze – 1 szt

  • Oliwa z oliwek – 2 łyżki

  • Gorąca gotowana woda – 1 szklanka

  • Kapusta kiszona – 30 dag

  • Kapusta biała drobno krojona – 2 garście

  • Pieczarki – 15 dag

  • Suszone pomidory – 3 łyżki

  • Cebula biała – 1/2 szt

  • Przyprawa do dań z kapusty – 2 łyżeczki

  • Sól, pieprz czarny mielony

  • Olej do smażenia

Kroki

  • Pieczarki obrać , pokroić. Cebulę obrać , pokroić w kostkę. W brytfance rozgrzać trochę oleju wrzucić cebulę trochę podsmażyć, dodać pieczarki , doprawić solą i pieprzem, chwilę smażyć, dodać kapustę kiszoną i białą doprawić przyprawą do dań z kapusty , smażyć aż będzie kapusta miękka. Wystudzić , umieścić w naczyniu do blendowania , zblendować. Można również zemleć w maszynce.
  • Mąkę przesiać , umieścić na stolnicy, wbić jajko, dodać oliwę z oliwek , wymieszać, dodawać stopniowo gorącą wodę i lekko mieszać łyżką , następnie zagnieść ciasto, pozostawić chwilę aby odpoczęło. Podzielić ciasto na mniejsze porcje , wałkować , wycinać kółka i nakładać farsz.
  • Zlepić pierogi.
  • W garnku zagotować osoloną wodę , wrzucać partiami pierogi, gotować 3 minuty po wypłynięciu. Po wyjęciu lekko przelać wodą.
  • Podawać okraszone skwarkami lub jak u mnie smażoną śmietaną.
 

4 komentarze

  1. Marzynia

    Pani ma niezwykłą fantazję kulinarną, w życiu bym nie wpadła na dodanie suszonych pomidorów. I jeszcze te falbanki – próbowałam i ja nieraz, ale jakoś mi nie wychodzą, a że nikt mnie nie nauczył (wszystkie mamy i bacie sklejały raczej na prosto), więc do dzisiaj nie umiem tak ślicznie skleić brzeżków 🙂

     
    • Marianna

      Witam falbanki robi się bardzo prosto , jak są zlepione boki od prawej strony kładąc palca na zlepionym boku skręcić lekko w prawo i tak jedno obok drugiego może na początek wydaje się trudno ale później okaże się to bardzo prosto.Polecam na pewno się uda przecież jest Pani super kucharką. 🙂

       
  2. Nigdy nie słyszałam o takim nadzieniu, musi być przepyszne! Chętnie wypróbuję sama w któryś dzień 🙂 Mąż, choć obcokrajowiec, jest wielbicielem wszelakich pierogów, a takich jeszcze nie próbowaliśmy. Dziękuję za wspaniały przepis, pozdrawiam serdecznie!

     
    • Marianna

      Dla mojej rodzinki były pyszne więc sądzę że wiele osób polubi ten farsz, taki trochę inny niż tradycyjne. 🙂

       

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*