Zawijane z fileta kurczaka

Kurczak to bardzo delikatne i smaczne mięso, które można przyrządzać na różne sposoby i z różnymi dodatkami. Chrupiąca aromatyczna panierka jak również ser i inne dodatki nadają daniu osobliwy smak.

Szczegóły

Liczba porcji

3 szt

Czas przygotowania

15 minut

Czas pieczenia

30 minut

Lista składników

  • Filet z kurczaka pojedynczy

  • Masło – 3 g

  • Konfitura z borówki – 3 łyżki

  • Koperek – 1/3 pęczka

  • Ser mozzarella – 7 dag

  • Orzechy włoskie bardzo drobno krojone lub zmielone – 3 łyżki

  • Tarta bułka do obtoczenia

  • Jajko kurze – 1 szt

  • Przyprawa do kurczaka – 3 łyżeczki

  • Sól, pieprz czarny mielony

Kroki

  • Filet z kurczaka umyć ,przekroić na 3 części, doprawić solą, pieprzem, przyprawą do kurczaka. Plastry fileta posmarować masłem, nałożyć konfiturę , rozsmarować.
  • Koperek umyć, ściąć , ułożyć po porcji na każdym plastrze.
  • Na koperku ułożyć porcję sera mozzarella.
  • Jajko wybić , roztrzepać . Bułkę wymieszać z orzechami. Porcje fileta zwinąć , spiąć wykałaczkami, doprawić solą, pieprzem, przyprawą do kurczaka, zanurzyć w roztrzepanym jajku, obtoczyć w bułce z orzechami. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym.
  • Piekarnik rozgrzać do 180 stopni, wstawić i piec 30 minut. Można je również usmażyć jak kto lubi. Podawać z ulubionymi dodatkami.
 

2 komentarze

  1. Marzynia

    Pani Marysiu, pani zawijańce już robią furorę, dzisiaj podałam te schabowe, no pycha! Mąż ma osobiście podziękować, jak odleży tę ucztę :-DD

     

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*