Pieczona polędwiczka

Delikatna, krucha, aromatyczna , kto raz spróbuje będzie do niej wracał.

Szczegóły

Liczba porcji

10 porcji

Czas przygotowania

50 minut

Lista składników

  • Polędwiczka wieprzowa – 1 szt

  • Marynata do mięsa – 20 g

  • Jabłko szara reneta – 1 szt

  • Boczek – 20 dag

  • Sól, pieprz czarny mielony

Kroki

  • Polędwiczkę umyć , usunąć błonki, doprawić solą i pieprzem.
  • Marynatę przygotować w/g przepisu na opakowaniu, włożyć polędwiczkę i pozostawić, najlepiej na noc.
  • Jabłko umyć , usunąć gniazda nasienne, pokroić w plasterki.
  • Boczek pokroić w plastry.
  • Przygotowaną polędwiczkę ponacinać i ułożyć w nacięcia plaster jabłka, plaster boczku , plaster jabłka. Tak przygotowaną umieścić w naczyniu żaroodpornym.
  • Piekarnik rozgrzać do 180 stopni , wstawić i piec 50 minut.
  • Podawać z ulubionymi dodatkami u mnie z ziemniakami i surówką.
 

4 komentarze

  1. No już sobie to wyobrażam na talerzu – co za pyszność!

     
  2. Marzynia

    Myślę, że dodatek jabłka nie tylko daje walory smakowe, ale jeszcze powoduje, że polędwiczka jest soczysta. Super przepis 🙂

     

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*