Delikatna, krucha, aromatyczna , kto raz spróbuje będzie do niej wracał.
Szczegóły
Liczba porcji
10 porcji
Czas przygotowania
50 minut
Lista składników
Polędwiczka wieprzowa – 1 szt
Marynata do mięsa – 20 g
Jabłko szara reneta – 1 szt
Boczek – 20 dag
Sól, pieprz czarny mielony
Kroki
- Polędwiczkę umyć , usunąć błonki, doprawić solą i pieprzem.
- Marynatę przygotować w/g przepisu na opakowaniu, włożyć polędwiczkę i pozostawić, najlepiej na noc.
- Jabłko umyć , usunąć gniazda nasienne, pokroić w plasterki.
- Boczek pokroić w plastry.
- Przygotowaną polędwiczkę ponacinać i ułożyć w nacięcia plaster jabłka, plaster boczku , plaster jabłka. Tak przygotowaną umieścić w naczyniu żaroodpornym.
- Piekarnik rozgrzać do 180 stopni , wstawić i piec 50 minut.
- Podawać z ulubionymi dodatkami u mnie z ziemniakami i surówką.
No już sobie to wyobrażam na talerzu – co za pyszność!
Prosta w wykonaniu i rzeczywiście pyszna . Pozdrawiam. 🙂
Myślę, że dodatek jabłka nie tylko daje walory smakowe, ale jeszcze powoduje, że polędwiczka jest soczysta. Super przepis 🙂
Jest bardzo aromatyczna , polecam. 🙂