Zniewalający smak, super przepis do którego warto wracać.
Szczegóły
Liczba porcji
20 porcji
Czas przygotowania
60 minut
Lista składników
Jajka kurze – 5 szt
Cukier kryształ – 20 dag
Mąka tortowa – 20 dag
Mąka ziemniaczana – 2 łyżki
Kakao – 3 łyżeczki
Proszek do pieczenia – 1 1/2 łyżeczki
Gruszki – 4 szt
Ser mascarpone – 250 g
Śmietana 30 % – 220 ml
Galaretka o smaku jabłko , gruszka – 2 szt
Czekolada gorzka – 1/2 tabliczki
Konfitura malinowa – 2/2 słoiczka – 320 g
Kroki
- Mąki przesiać , wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao. Jajka wybić i ubić na puszysto z cukrem. Masę jajeczną wymieszać z produktami sypkimi.
- Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Blaszkę 24 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wlać przygotowane ciasto, wstawić do piekarnika i piec 20 minut lub suchego patyczka.
- Wystudzić ciasto, przekroić na połowę i posmarować jedną konfiturą malinową.
- Galaretki rozpuścić w 2 szklankach gorącej gotowanej wody, pozostawić do zakrzepnięcia.
- Gruszki obrać , pokroić w kostkę i podprażyć na patelni z 2 łyżkami cukru , wystudzić.
- Śmietanę ubić na sztywno , wymieszać z serkiem mascarpone, dodać uprażone gruszki i krzepnącą galaretkę , dokładnie wymieszać. Wyłożyć na ciasto.
- Przykryć drugą połową.
- Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i wyłożyć na ciasto. Schłodzić w lodówce, pokroić na porcje.