Smak wyśmienity, wygląd zachwyca , może być ozdobą świątecznego stołu.
Szczegóły
Liczba porcji
14 porcji
Czas przygotowania
70 minut
Lista składników
Mięso wieprzowe mielone – 60 dag
Boczek plastry – 10 szt
Ser mozzarella – kulka
Salami – 8 plastrów
Jajko kurze – 1 szt
Natka pietruszki – 3 łyżki
Suszone morele – 10 szt
Żurawina – 3 łyżki
Czosnek – 2 ząbki
Musztarda – 1 łyżka
Płatki owsiane – 3 łyżki
Bulion – 4 łyżki
Cebula biała – 1 szt.
Pieprz ziołowy – 1 łyżeczka
Lubczyk – 1 łyżeczka
Majeranek – 1 łyżeczka
Sól, pieprz czarny mielony
Kroki
- Mięso doprawić solą , pieprzem czarnym, ziołowym, majerankiem, lubczykiem, wymieszać. Dodać natkę pietruszki, musztardę, płatki owsiane, wbić jajko, wlać bulion , wymieszać. Cebulę obrać pokroić w bardzo drobną kostkę , czosnek przecisnąć przez praskę, dodać do mięsa i jeszcze raz wymieszać.
- Prostokąt folii przeźroczystej ułożyć na stole, wyłożyć mięso i dokładnie rozłożyć.
- Na mięso ułożyć plastry salami.
- Kulkę mozzarelli pokroić w plastry i ułożyć na salami. Wzdłuż jednego boku ułożyć morele , natomiast na serze żurawinę.
- Przy pomocy folii zwinąć w roladę i ułożyć w naczyniu żaroodpornym.
- Zawinąć w plastry boczku.
- Piekarnik rozgrzać do 200 stopni, wstawić i piec 40 – 45 minut do dobrego zrumienienia boczku.
- Podawać można na ciepło do ziemniaków lub na zimno do pieczywa.