Niesamowity smak, który koi podniebienie.
Szczegóły
Liczba porcji
20 porcji
Czas przygotowania
70 minut
Lista składników
Jajka kurze – 5 szt
Cukier kryształ – 20 dag
Mąka tortowa – 20 dag
Mąka ziemniaczana – 2 łyżeczki
Czekolada gorzka – 100 g – 3/4 tabliczki
Proszek do pieczenia – 1 1/2 łyżeczki
Serek wiejski – 150 g
Galaretka o smaku wiśniowym – 2 szt
Konfitura morelowa – 280 g
Galaretka o smaku morelowym – 1 szt
Kroki
- Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej.
- Mąki przesiać wymieszać z proszkiem do pieczenia. Jajka ubić na puszysto z cukrem , wymieszać z produktami sypkimi , na końcu dodać rozpuszczoną czekoladę i całość wymieszać.
- Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Blaszkę 24 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto, wstawić do piekarnika i piec 20 minut lub suchego patyczka. Wystudzić. Przekroić na połowę.
- Galaretki wiśniowe rozpuścić w 3 szklankach gorącej gotowanej wody, pozostawić do zakrzepnięcia. Krzepnącą galaretkę wymieszać z serkiem i wyłożyć na połowę ciasta , przykryć drugą połową.
- Konfiturę morelową zagotować , wymieszać z galaretką morelową i krzepnącą wyłożyć na wierzch ciasta. Schłodzić w lodówce 4 godziny , podzielić na porcje.
A tą różyczkę to też mozna zjeść?
Można bo jest cukrowa, jak kto lubi słodko.