Ciasto czekoladowe z serkiem

Niesamowity smak, który koi podniebienie.

Szczegóły

Liczba porcji

20 porcji

Czas przygotowania

70 minut

Lista składników

  • Jajka kurze – 5 szt

  • Cukier kryształ – 20 dag

  • Mąka tortowa – 20 dag

  • Mąka ziemniaczana – 2 łyżeczki

  • Czekolada gorzka – 100 g – 3/4 tabliczki

  • Proszek do pieczenia – 1 1/2 łyżeczki

  • Serek wiejski – 150 g

  • Galaretka o smaku wiśniowym – 2 szt

  • Konfitura morelowa – 280 g

  • Galaretka o smaku morelowym – 1 szt

Kroki

  • Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej.
  • Mąki przesiać wymieszać z proszkiem do pieczenia. Jajka ubić na puszysto z cukrem , wymieszać z produktami sypkimi , na końcu dodać rozpuszczoną czekoladę i całość wymieszać.
  • Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Blaszkę 24 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto, wstawić do piekarnika i piec 20 minut lub suchego patyczka. Wystudzić. Przekroić na połowę.
  • Galaretki wiśniowe rozpuścić w 3 szklankach gorącej gotowanej wody, pozostawić do zakrzepnięcia. Krzepnącą galaretkę wymieszać z serkiem i wyłożyć na połowę ciasta , przykryć drugą połową.
  • Konfiturę morelową zagotować , wymieszać z galaretką morelową i krzepnącą wyłożyć na wierzch ciasta. Schłodzić w lodówce 4 godziny , podzielić na porcje.
 

2 komentarze

  1. A tą różyczkę to też mozna zjeść?

     

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*