Ciasto z czereśniami

Niezwykle delikatne, aromatyczne , które zawsze wychodzi.

Szczegóły

Liczba porcji

20 porcji

Czas przygotowania

70 minut

Lista składników

  • Czereśnie – 1 kg

  • Jajka kurze – 6 szt.

  • Mąka tortowa – 24 dag

  • Cukier – 24 dag + 3 łyżki

  • Proszek do pieczenia – 1 1/2 łyżeczki

  • Czekolada mleczna – 100 g – 3/4 tabliczki

  • Ser mascarpone – 250 g

  • Śmietana 30% – 200 ml

  • Galaretka o smaku wiśniowym – 4 szt.

  • Wiórka do posypania

Kroki

  • Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej.
  • Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Blaszkę 24 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
  • Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Jajka wybić , ubić na puszysto z cukrem, dodać produkty sypkie , wymieszać , na końcu dodać czekoladę i jeszcze raz wymieszać.
  • Ciasto wlać do blaszki, wstawić do piekarnika, piec 20 minut lub suchego patyczka. Wystudzić , przekroić na połowę.
  • Czereśnie umyć i wydrylować, podzielić na połowę.
  • Jedną połowę włożyć do rondelka wsypać 3 łyżki cukru i smażyć aż otrzymamy konfiturę, dodać jedną galaretkę wymieszać , przestudzić i wyłożyć na połowę ciasta.
  • 2 galaretki rozpuścić w 1 1/2 szklanki gorącej gotowanej wody , pozostawić do stężenia. Śmietanę ubić na sztywno, dodać serek, wymieszać, dodać drugą połowę czereśni oraz krzepnącą galaretkę , wymieszać i wyłożyć na ciasto.
  • Przykryć drugą połową ciasta.
  • Galaretkę rozpuścić w 2 szklankach gorącej gotowanej wody , pozostawić do zakrzepnięcia, krzepnącą wylać na ciasto, posypać wiórkami kokosowymi. Schłodzić w lodówce około 4 godzin, podzielić na porcje.
 

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*