Ciasto orzechowe z pianką z serków homogenizowanych

Delikatne, subtelne, aromatyczne ciasto na każdą okazję. Każdemu będzie smakowało.

Szczegóły

Liczba porcji

20 porcje

Czas przygotowania

80 minut

Lista składników

  • Jajka kurze – 5 szt.

  • Mąka tortowa – 20 dag

  • Mąka ziemniaczana – 2 łyżki

  • Orzechy włoskie drobno krojone – 3/4 szklanki

  • Proszek do pieczenia – 1 łyżeczka

  • Konfitura malinowa – 320 g – 1/2 słoiczka

  • Serek homogenizowany o smaku waniliowym – 140 g – 2 szt.

  • Galaretka o smaku malinowym – 2 szt.

  • Czekolada gorzka – 1/2 tabliczki

  • Wiórka do posypania

Kroki

  • Jajka wybić dodać cukier , ubić na puszysto.
  • Mąki przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia.
  • Masę jajeczną wymieszać z mąkami i proszkiem a na końcu dodać orzechy i jeszcze raz wymieszać.
  • Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Blaszkę 35 x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać przygotowane ciasto , wstawić do piekarnika i piec 20 minut lub do suchego patyczka.
  • Wystudzić ciasto i przekroić na połowę. Jedną połowę posmarować konfiturą malinową.
  • Galaretki rozpuścić w 2 szklankach gorącej gotowanej wody, pozostawić do zakrzepnięcia.
  • Gdy galaretki zaczynają krzepnąć wymieszać je z serkami homogenizowanymi i wyłożyć na konfiturę malinową.
  • Przykryć drugą połową. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i wyłożyć na ciasto, posypać wiórkami kokosowymi.
  • Schłodzić w lodówce około 2 godzin. Podzielić na porcje.
 

2 komentarze

  1. Marzynia

    Wszystkie pani ciasta są “na bogato” 🙂

     
    • Marianna

      Ja lubię ciasta urozmaicone i kolorowe, kiedy zaczynam piec to w trakcie jeszcze coś zmieniam , a w końcu wychodzi coś dobrego.

       

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*