Ciasto czekoladowe z jagodami

Ciasto z sezonowymi owocami i czekoladą smakuje wyśmienicie.

Szczegóły

Liczba porcji

20 porcje

Czas przygotowania

70 minut

Lista składników

  • Jagody świeże – 40 dag

  • Jajka kurze – 5 szt.

  • Mąka tortowa – 20 dag

  • Cukier kryształ – 20 dag

  • Proszek do pieczenia – 1 łyżeczka

  • Czekolada gorzka – 150 g – 1 1/2 tabliczki

  • Markizy – 12 szt.

  • Ser mascarpone 250 g

  • Śmietana 30% – 220 ml

  • Galaretka przezroczysta – 2 szt.

  • Wiórka kokosowe do posypania

Kroki

  • 3/4 tabliczki czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej.
  • Jajka wybić dodać cukier ubić na puszysto.
  • Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia.
  • Masę jajeczną wymieszać z mąką i proszkiem , dodać czekoladę i dokładnie wymieszać.
  • Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Blaszkę 35 x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto, wstawić do piekarnika i piec 20 minut lub do suchego patyczka.
  • Wystudzone ciasto przekroić na połowę. Jagody umyć, połowę wyłożyć na połowę ciasta. Na jagodach ułożyć markizy.
  • Galaretki rozpuścić w 1 1/2 szklanki gorącej gotowanej wody, odstawić do stężenia.
  • Gdy zaczną krzepnąć galaretki , śmietanę ubić na sztywno dodając stopniowo serek a na końcu galaretki, masę wyłożyć na ciasto , posypać resztą jagód.
  • Przykryć drugą połową ciasta. Pozostałą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, wyłożyć na ciasto , posypać wiórkami kokosowymi.
  • Ciasto schłodzić 2 godziny, pokroić na porcje.
 

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*