Kluski leniwe

Proste do wykonania, smaczne kluski podawane ze smażoną śmietaną lub masłem. Uwielbia je cała moja rodzina.

Szczegóły

Liczba porcji

3 porcje

Czas przygotowania

60 minut

Lista składników

  • Biały ser – 250 g

  • Ziemniaki średnie – 5 szt.

  • Mąka pszenna krupczatka – 10 dag

  • Szczypta soli

  • Śmietana 18% – 2 łyżki

  • Masło – 5 dag

  • Jajko kurze – 1 szt.

Kroki

  • Ziemniaki ugotować, przestudzić, przecisnąć przez praskę.
  • Ser rozgnieść widelcem.
  • Do przeciśniętych ziemniaków dodać ser, jajko, szczyptę soli, trochę mąki, zagnieść ciasto.
  • Ciasto podzielić na mniejsze porcje.
  • Stolnicę posypać lekko mąką, uformować wałek, pokroić ukośnie na 2 cm kluski.
  • Zagotować wodę w garnku, lekko osolić, na wrzątek wrzucać nie duże porcje ukrojonych klusek.
  • Gotować od momentu wypłynięcia 30 sekund.
  • Śmietanę wysmażyć na rumiano i polać kluski, można również rozpuścić masło i polać jak kto lubi.
 

Jeden komentarz

  1. Marzynia

    Taką zasmażaną śmietanę to robiła moja Babcia. Jej śmietana miała chyba ze 30%, nawet ta kwaśna, rumieniła się jak masło!

     

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*