Proste do wykonania, smaczne kluski podawane ze smażoną śmietaną lub masłem. Uwielbia je cała moja rodzina.
Szczegóły
Liczba porcji
3 porcje
Czas przygotowania
60 minut
Lista składników
Biały ser – 250 g
Ziemniaki średnie – 5 szt.
Mąka pszenna krupczatka – 10 dag
Szczypta soli
Śmietana 18% – 2 łyżki
Masło – 5 dag
Jajko kurze – 1 szt.
Kroki
- Ziemniaki ugotować, przestudzić, przecisnąć przez praskę.
- Ser rozgnieść widelcem.
- Do przeciśniętych ziemniaków dodać ser, jajko, szczyptę soli, trochę mąki, zagnieść ciasto.
- Ciasto podzielić na mniejsze porcje.
- Stolnicę posypać lekko mąką, uformować wałek, pokroić ukośnie na 2 cm kluski.
- Zagotować wodę w garnku, lekko osolić, na wrzątek wrzucać nie duże porcje ukrojonych klusek.
- Gotować od momentu wypłynięcia 30 sekund.
- Śmietanę wysmażyć na rumiano i polać kluski, można również rozpuścić masło i polać jak kto lubi.
Taką zasmażaną śmietanę to robiła moja Babcia. Jej śmietana miała chyba ze 30%, nawet ta kwaśna, rumieniła się jak masło!