Łosoś pieczony

Łosoś pieczony na szpinaku z dodatkiem, migdałów i aromatycznego sosu, może być podany jako danie wigilijne lub z dodatkiem np. frytek jako danie obiadowe.

Szczegóły

Liczba porcji

2 porcje

Czas przygotowania

10 minut

Czas pieczenia

15 minut

Lista składników

  • Łosoś – 400 g

  • Szpinak – 50 g

  • Płatki migdałowe do posypania

  • Musztarda – 2 łyżeczki

  • Miód – 1/2 łyżeczki

  • Sok z cytryny – 1 łyżeczka

  • Pieprz cytrynowy – do doprawienia łososia

  • Przyprawa do ryb – 1/2 łyżeczki

  • Sól, pieprz czarny mielony

  • Olej do smażenia

Kroki

  • Łososia natrzeć przyprawą do ryb oraz pieprzem cytrynowym.
  • Szpinak umyć usmażyć na oleju , umieścić w naczyniu do pieczenia.
  • Ułożyć na nim przygotowanego łososia.
  • Piekarnik rozgrzać do 180 stopni, można piec we frytownicy, wstawić przygotowanego łososia i piec 5 minut , wyjąć posypać płatkami migdałowymi i piec 8 minut .Musztardę wymieszać z miodem dodać sok z cytryny doprawić lekko solą . Tak przygotowanym sosem polać łososia i całość piec 5minut.
  • Można podać na wigilijny stół lub jak u mnie z frytkami jako danie obiadowe.
 

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*