Ciasto z ananasem

Delikatne i aromatyczne ciasto, krem o aksamitnej konsystencji oraz pachnący ananasem , równie smaczne ananasy sprawiają , że ciasto zachwyci wiele osób.

Szczegóły

Liczba porcji

20 szt

Czas przygotowania

40 minut

Czas pieczenia

20 minut

Lista składników

  • Ananasy w syropie w puszce – 565 g

  • Szpinak świeży – 50 g

  • Jajka kurze – 5 szt

  • Cukier – 20 dag

  • Mąka tortowa – 18 dag

  • Mąka ziemniaczana – 2 łyżki

  • Proszek do pieczenia – 1 łyżeczka

  • Śmietana 30 % – 200 ml

  • Ser mascarpone – 250 g

  • Czekolada biała – 100 g – 1 tabliczka

  • Galaretka krystaliczna – 1 szt

  • Galaretka o smaku truskawkowym – 2 szt

  • Płatki migdałowe do posypania

Kroki

  • Szpinak umyć, zblendować. Mąki przesiać , wymieszać z proszkiem do pieczenia. Jajka ubić na puszysto z cukrem, dodać produkty sypkie , wymieszać , dodać szpinak i całość wymieszać.
  • Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Blaszkę 24 x 34 cm , wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto wstawić do piekarnika i piec 20 minut lub suchego patyczka. Ciasto wystudzić , przekroić na połowę.
  • Z ananasów odlać syrop , 1 szklanka, zagotować rozpuścić galaretkę krystaliczną , pozostawić do zakrzepnięcia. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej wystudzić. Śmietanę ubić na sztywno , dodać ser mascarpone , wymieszać , dolewać po trochu rozpuszczoną czekoladę cały czas mieszając, na koniec dodać krzepnącą galaretkę wymieszać, wyłożyć na ciasto.
  • Przykryć drugą połową , ułożyć krążki ananasa.
  • Galaretki o smaku truskawkowym rozpuścić w 3 szklankach gorącej gotowanej wody, pozostawić do zakrzepnięcia, krzepnącą wylać na ciasto, posypać płatkami migdałowymi.
  • Schłodzić w lodówce około 3 godzin , pokroić na porcje.
 

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*