Delikatna polędwiczka oraz aromatyczne dodatki to super danie obiadowe.
Szczegóły
Liczba porcji
12 szt
Czas przygotowania
30 minut
Czas pieczenia
40 minut
Lista składników
Polędwiczka wieprzowa- 1 szt – 65 dag
Ser feta – 50 g
Suszone pomidory – 2 łyżki
Żurawina – 1 łyżka
Szpinak świeży – 50 g
Musztarda – 3 łyżeczki
Przyprawa do mięsa wieprzowego – 4 łyżeczki
Sól, pieprz czarny mielony
Olej do smażenia
Kroki
- Polędwiczkę umyć , przekroić na połowę , każdą połowę przekroić aby otrzymać cieńszy płat, doprawić solą, pieprzem, przyprawą do mięsa wieprzowego. Szpinak umyć usmażyć.
- Przekrojone i doprawione polędwiczki posmarować musztardą i ułożyć szpinak.

- Ser feta pokruszyć , ułożyć na szpinaku pomiędzy ser ułożyć żurawinę.

- Na wierzch ułożyć suszone pomidory.

- Polędwiczki zwinąć w roladę , spiąć wykałaczkami. Na patelni rozgrzać trochę oleju, obsmażyć chwilę z każdej strony , następnie umieścić w naczyniu żaroodpornym.

- Piekarnik rozgrzać do 180 stopni , wstawić polędwiczki i piec , najlepiej w naczyniu żaroodpornym z przykryciem , około 40 minut.

- Podzielić na plastry i podawać z ulubionymi dodatkami.
