Aromatyczna kapusta, pyszne pieczarki oraz suszone pomidory, tworzą delikatny farsz do pierogów. Pierogi z tym farszem mogą być podane również w Wigilię.
Szczegóły
Liczba porcji
50 szt
Czas przygotowania
40 minut
Czas gotowania
12 minut
Lista składników
Mąka pszenna – 50 dag + do podsypania
Jajko kurze – 1 szt
Oliwa z oliwek – 2 łyżki
Gorąca gotowana woda – 1 szklanka
Kapusta kiszona – 30 dag
Kapusta biała drobno krojona – 2 garście
Pieczarki – 15 dag
Suszone pomidory – 3 łyżki
Cebula biała – 1/2 szt
Przyprawa do dań z kapusty – 2 łyżeczki
Sól, pieprz czarny mielony
Olej do smażenia
Kroki
- Pieczarki obrać , pokroić. Cebulę obrać , pokroić w kostkę. W brytfance rozgrzać trochę oleju wrzucić cebulę trochę podsmażyć, dodać pieczarki , doprawić solą i pieprzem, chwilę smażyć, dodać kapustę kiszoną i białą doprawić przyprawą do dań z kapusty , smażyć aż będzie kapusta miękka. Wystudzić , umieścić w naczyniu do blendowania , zblendować. Można również zemleć w maszynce.

- Mąkę przesiać , umieścić na stolnicy, wbić jajko, dodać oliwę z oliwek , wymieszać, dodawać stopniowo gorącą wodę i lekko mieszać łyżką , następnie zagnieść ciasto, pozostawić chwilę aby odpoczęło. Podzielić ciasto na mniejsze porcje , wałkować , wycinać kółka i nakładać farsz.

- Zlepić pierogi.

- W garnku zagotować osoloną wodę , wrzucać partiami pierogi, gotować 3 minuty po wypłynięciu. Po wyjęciu lekko przelać wodą.
- Podawać okraszone skwarkami lub jak u mnie smażoną śmietaną.
