Chałka z dodatkami

Pyszne drożdżowe ciasto z dodatkami , smakuje wybornie, idealne do popołudniowej herbaty.

Szczegóły

Liczba porcji

4 chałki

Czas przygotowania

20 minut

Czas pieczenia

40 minut

Lista składników

  • Jajka kurze – 4 szt

  • Mąka pszenna – 500 g + do podsypania

  • Drożdże – 50 g

  • Mleko – 1 szklanka

  • Cukier – 1/2 szklanki

  • Masło – 100 g

  • Czekolada drobna kostka w/g uznania

  • Migdały słupki do posypania

  • Rodzynki – w/g uznania

Kroki

  • Mąkę przesiać. Masło rozpuścić . Mleko lekko podgrzać. Drożdże pokruszyć dodać 3 łyżki mleka 1 łyżkę mąki , trochę cukru , wymieszać , pozostawić aż zaczną rosnąć.
  • 3 żółtka oraz 1 jajko całe ubić z cukrem, dodać mąkę , mleko , rosnące drożdże , wymieszać dokładnie , dodać rozpuszczone masło i wyrabiać ciasto aż będzie sprężyste i elastyczne, będzie odchodziło od ścianek naczynia w którym ciasto się wyrabia. Pozostawić w ciepłym miejscu aby wyrosło.
  • Gdy ciasto podwoi swoją objętość , podsypać mąką i wyłożyć na stolnicę. Podzielić na 2 lub 4 części , jakie chcemy chałki , większe lub mniejsze. U mnie na 4 części. Każdą część rozwałkować i naciąć od jednej strony na 3 paski , na każdym ułożyć czekoladę i rodzynki.
  • Paseczki zlepić .
  • Zapleść jak warkocz , chałkę i pozostawić do wyrośnięcia. Gdy podrośnie, posmarawać roztrzepanymi białkami , posypać słupkami migdałowymi.
  • Piekarnik rozgrzać do 180 stopni, wstawić i piec około 20 minut , do dobrego zrumienienia chałki.
 

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*