Wilgotne, delikatne, pełne aromatu , szybkie w przygotowaniu , idealne do kawy.
Szczegóły
Liczba porcji
12 szt
Czas przygotowania
15 minut
Czas pieczenia
20 minut
Lista składników
Jajka kurze – 2 szt
Jogurt naturalny – 125 g
Masło – 120 g
Mąka tortowa – 1 1/2 szklanki
Proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
Soda – 1/2 łyżeczki
Cukier – 120 g
Jabłka średnie – 2 szt
Śliwki węgierki – 8 szt
Orzechy mielone do posypania
Cynamon – 1 łyżeczka
Kroki
- Mąkę przesiać wymieszać z proszkiem do pieczenia i sodą. Masło roztopić.
- Śliwki umyć , przekroić na połowę , usunąć pestkę a następnie pokroić w drobną kostkę. Jabłka obrać utrzeć na tarce o grubszych otworach, wymieszać z cynamonem.
- Jajka ubić na puszysto z cukrem, dodać jogurt , wymieszać , dodać produkty sypkie, wymieszać , dodać masło , wymieszać. Na koniec dodać pokrojone śliwki oraz utarte jabłka , dokładnie wymieszać.
- Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Foremkę wyłożyć papilotkami i umieścić w nich ciasto. Wierzch posypać mielonymi orzechami.
- Wstawić do nagrzanego piekarnika , piec 20 minut lub suchego patyczka.
- Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.