Owocowa moc

Kruche , delikatne ciasto, różnorodne owoce , sprawiają że zachwyca gości.

Szczegóły

Liczba porcji

20 porcji

Czas przygotowania

30 minut

Czas pieczenia

25 minut

Lista składników

  • Jajka kurze – 5 szt

  • Mąka pszenna – 3 szklanki

  • Cukier – 1 1/2 szklanki

  • Proszek do pieczenia – 1 łyżeczka

  • Masło – 200 g

  • Śmietana 18 % – 2 łyżki

  • Jabłka – 1 kg

  • Maliny – 40 dag

  • Cynamon- – 1 łyżeczka

  • Kisiel czerwony – 40 g – 1 szt

  • Orzechy mielone do posypania

Kroki

  • Jabłka obrać , zetrzeć na tarce o grubszych otworach , usmażyć z 1/2 szklanki cukru , pod koniec smażenia dodać cynamon.
  • Mąkę przesiać wymieszać z proszkiem do pieczenia. Jajka oddzielić żółtka od białek.
  • Żółtka utrzeć na puszysto z 1/2 szklanki cukru oraz masłem, dodać produkty sypkie oraz śmietanę i zagnieść ciasto. 2/3 ciasta schłodzić. 1/3 ciasta zamrozić.
  • Maliny usmażyć z 1/2 szklanki cukru pod koniec smażenia dodać kisiel rozpuszczony z 2 łyżkami wody, całość zagotować.
  • Piekarnik rozgrzać do 180 stopni . Blaszkę 24 x 34 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a nim ułożyć rozwałkowane ciasto które się chłodziło, na niego wyłożyć jabłka.
  • Na jabłka usmażone maliny.
  • Białka ubić na sztywno z 1 łyżką cukru i wyłożyć na maliny.
  • Na pianę z białek zetrzeć ciasto mrożone w zamrażalniku , wierzch posypać mielonymi orzechami.
  • Wstawić do piekarnika i piec 25 minut lub dobrego zrumienienia ciasta.
  • Schłodzić przed podaniem można posypać cukrem pudrem jak kto lubi.
 

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*