Malinianki

Puszyste, smaczne bułeczki drożdżowe nadziewane malinami.

Szczegóły

Liczba porcji

16 szt

Czas przygotowania

40 minut

Czas pieczenia

20 minut

Lista składników

  • Mąka pszenna – 60 dag + do podsypania

  • Drożdże – 50 g

  • Masło – 100 g

  • Mleko – 1 szklanka

  • Jajka kurze – 3 żółtka + całe jajko

  • Cukier – 1/2 szklanki

  • Maliny – 30 dag

  • Szczypta soli

  • Mielone orzechy do posypania

Kroki

  • Mąkę przesiać . Masło rozpuścić.. Mleko podgrzać. Drożdże pokruszyć dodać łyżkę cukru i mąki , trochę mleka wymieszać , pozostawić aby zaczęły rosnąć.
  • 3 żółtka plus całe jajko ubić z cukrem , dodać mleko , rosnące drożdże , oraz mąkę i szczyptę soli , wszystko dokładnie wyrobić, dodać masło i wyrabiać ciasto aż będzie elastyczne , będzie odchodziło od ścianek naczynia w którym wyrabia się ciasto.
  • Pozostawić ciasto do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
  • Maliny umyć osączyć.
  • Gdy ciasto podwoi swoją objętość , wyłożyć na stolnicę , podsypać mąką , podzielić na 4 części. Każdą część podzielić na 4 części. Uformować kulki, rozwałkować na placek, ułożyć 6 – 7 szt malin, posypać lekko cukrem.
  • Zlepić, uformować bułeczkę i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, tak postępować z pozostałymi porcjami ciasta aż do wyczerpania. Pozostawić bułeczki na 10 minut aby podrosły.
  • Pozostałe białka ubić , posmarować bułeczki , posypać mielonymi orzechami.
  • Piekarnik rozgrzać do 180 stopni , wstawić bułeczki i piec 20 minut lub dobrego zrumienienia.
 

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*