Ciasto czekoladowe z musem wiśniowym.

Subtelność smaku i aromatu zachęca do skosztowania.

Szczegóły

Liczba porcji

20 porcji

Czas przygotowania

40 minut

Czas pieczenia

20 minut

Lista składników

  • Jajka kurze – 5 szt

  • Mąka tortowa – 20 dag

  • Mąka ziemniaczana – 2 łyżki

  • Cukier – 30 dag

  • Czekolada gorzka – 100 g – 1 1/2 tabliczka

  • Wiśnie – 50 dag

  • Galaretka krystaliczna – 1 szt

  • Śmietana 30 % – 200 ml

  • Ser mascarpone – 250 g

  • Czekolada biała – 100 g – 1 tabliczka

  • Posypka serca do posypania

  • Proszek do pieczenia – 1 łyżeczka

Kroki

  • Mąki przesiać , wymieszać z proszkiem do pieczenia. Czekoladę gorzką 1 tabliczka, rozpuścić w kąpieli wodnej. Jajka ubić z 20 dag cukru na sztywno, wymieszać z produktami sypkimi, dodawać powoli rozpuszczoną czekoladę , mieszając cały czas.
  • Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Blaszkę 24 x 34 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wlać przygotowane ciasto i piec 20 minut lub suchego patyczka. Wystudzić , przekroić na połowę.
  • Wiśnie umyć , usunąć pestki , zblendować, dodać 10 dag cukru, zagotować , rozpuścić galaretkę , pozostawić do wystudzenia.
  • Czekoladę białą rozpuścić w kąpieli wodnej. Śmietanę ubić na sztywno, wymieszać z serkiem mascarpone, a następnie z rozpuszczoną czekoladą białą.
  • Na połowę ciasta wyłożyć mus wiśniowy.
  • Schłodzić około 15 minut w lodówce , na mus wyłożyć przygotowaną masę ze śmietany serka oraz czekolady.
  • Przykryć drugą połową ciasta. Pozostałą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, wyłożyć na ciasto , posypać posypką serca.
  • Schłodzić w lodówce około 3 godzin , podzielić na porcje.
 

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*