Połączenie różnorodnych warzyw , makaronu , sprawia ,że sałatka jest pożywna i aromatyczna.
Szczegóły
Liczba porcji
8 porcji
Czas przygotowania
20 minut
Czas gotowania
10 minut
Lista składników
Makaron literki – 3/4 szklanki
Kapary w zalewie – 100 g
Szynka gotowana – 5 plastrów
Cieciorka w zalewie – 160 g
Ogóreczki korniszony – 10 szt
Jajka kurze – 4 szt
Szczypiorek – 1/2 pęczka
Majonez – 140 g
Sól, pieprz czarny mielony
Kroki
- Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu, wystudzić , umieścić w salaterce.
- Posmarować majonezem. Kapary osączyć z zalewy , ułożyć.
- Szynkę pokroić w kostkę , ułożyć na kapary.
- Posmarować majonezem. Cieciorkę osączyć z zalewy , ułożyć. Ogóreczki pokroić w kostkę i ułożyć między cieciorkę.
- Posmarować majonezem. Jajka ugotować na twardo, obrać, zetrzeć na tarce o grubszych otworach , posypać po wierzchu. Doprawić solą i pieprzem.
- Szczypiorek umyć ściąć na drobno , posypać po wierzchu.
- Schłodzić w lodówce przed podaniem.