Delikatne ciasto , aromatyczne dodatki, super przekąska do pracy lub na drugie śniadanie.
Szczegóły
Liczba porcji
16 szt
Czas przygotowania
20 minut
Czas pieczenia
30 minut
Lista składników
Jajka kurze – 4 szt
Mąka tortowa – 60 dag + do podsypania
Cukier – 2 łyżki
Drożdże – 50 g
Mleko – 1 szklanka
Szczypta soli
Szpinak – 100g
Ser mozzarella – 10 dag
Suszone pomidory – 100 g
Masło – 100 g
Olej do smażenia
Sól , pieprz czarny mielony
Kroki
- Szpinak umyć . Na patelni rozgrzać trochę oleju wrzucić szpinak, doprawić solą i pieprzem, usmażyć. Wystudzić. Ser utrzeć na tarce o grubszych otworach. Masło rozpuścić.
- Mąkę przesiać dodać szczyptę soli. Mleko podgrzać . Drożdże pokruszyć do miseczki dodać łyżkę cukru , łyżkę mąki , trochę mleka, wymieszać , pozostawić aż zaczną rosnąć najlepiej w ciepłym miejscu. Do garnka wybić 1 jajko całe oraz 3 żółtka , dodać łyżkę cukru ubić , dodać mleko, rosnące drożdże , mieszać aż będzie jednolite ciasto, dodać masło i wyrabiać aż ciasto będzie sprężyste i elastyczne , będzie odchodziło od garnka. Pozostawić do wyrośnięcia.
- Gdy ciasto wyrośnie, podwoi swoją objętość , wyłożyć na stolnicę podsypaną mąką , podzielić na 4 części. Każdą część podzielić na 4 części , lekko ugnieść i rozwałkować. Z trzech stron lekko ponacinać i skręcić w świderek. Na nienaciętej części umieścić porcję szpinaku.
- Na szpinaku ułożyć porcję sera.
- Na wierzchu ułożyć suszone pomidory.
- Skręcić w/g uznania tworząc przekąskę. Z pozostałymi porcjami zrobić to samo. Pozostawić chwilę do podrośnięcia. Pozostałe białka ubić posmarować nimi przekąski , posypać sezamem.
- Piekarnik rozgrzać do 180 stopni , wstawić i piec 15 minut lub dobrego zrumienienia.
- Podawać na drugie śniadanie lub podwieczorek.