Super delikatne ciasto z aksamitną pianką oraz morelami skusi każdego.
Szczegóły
Liczba porcji
20 porcji
Czas przygotowania
25 minut
Czas pieczenia
20 minut
Lista składników
Szpinak świeży – 100 g
Morele – 1/2 kg
Mąka tortowa – 20 dag
Cukier – 20 dag
Jajka kurze – 5 szt
Proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
Śmietana – 30 % – 200 ml
Ser mascarpone – 250 g
Galaretka krystaliczna – 2 szt
Czekolada gorzka – 100 g- 1/2 tabliczki
Płatki migdałowe do posypania
Kroki
- Szpinak umyć , zblendować.
- Mąkę przesiać , wymieszać z proszkiem do pieczenia. Jajka ubić na puszysto z cukrem, wymieszać z produktami sypkimi, dodać szpinak , wymieszać.
- Blaszkę 24 x 34 cm wyłożyć papierem do pieczenia , wlać ciasto.
- Piekarnik rozgrzać do 180 stopni , wstawić ciasto, piec 20 minut lub do suchego patyczka. Wystudzić , przekroić na połowę.
- Galaretki rozpuścić w 2 szklankach gorącej gotowanej wody, pozostawić do zakrzepnięcia. Morele umyć , przekroić na połowę , usunąć pestki.
- Śmietanę ubić na sztywno , dodać ser mascarpone, wymieszać, dodać krzepnącą galaretkę wymieszać , część masy wyłożyć na ciasto i ułożyć morele.
- Przykryć drugą połową masy.
- Przykryć drugą połową ciasta. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej , wyłożyć na ciasto , posypać płatkami migdałowymi.
- Schłodzić w lodówce 3 – 4 godziny , podzielić na porcje.