Morelowa Dama

Super delikatne ciasto z aksamitną pianką oraz morelami skusi każdego.

Szczegóły

Liczba porcji

20 porcji

Czas przygotowania

25 minut

Czas pieczenia

20 minut

Lista składników

  • Szpinak świeży – 100 g

  • Morele – 1/2 kg

  • Mąka tortowa – 20 dag

  • Cukier – 20 dag

  • Jajka kurze – 5 szt

  • Proszek do pieczenia – 1 łyżeczka

  • Śmietana – 30 % – 200 ml

  • Ser mascarpone – 250 g

  • Galaretka krystaliczna – 2 szt

  • Czekolada gorzka – 100 g- 1/2 tabliczki

  • Płatki migdałowe do posypania

Kroki

  • Szpinak umyć , zblendować.
  • Mąkę przesiać , wymieszać z proszkiem do pieczenia. Jajka ubić na puszysto z cukrem, wymieszać z produktami sypkimi, dodać szpinak , wymieszać.
  • Blaszkę 24 x 34 cm wyłożyć papierem do pieczenia , wlać ciasto.
  • Piekarnik rozgrzać do 180 stopni , wstawić ciasto, piec 20 minut lub do suchego patyczka. Wystudzić , przekroić na połowę.
  • Galaretki rozpuścić w 2 szklankach gorącej gotowanej wody, pozostawić do zakrzepnięcia. Morele umyć , przekroić na połowę , usunąć pestki.
  • Śmietanę ubić na sztywno , dodać ser mascarpone, wymieszać, dodać krzepnącą galaretkę wymieszać , część masy wyłożyć na ciasto i ułożyć morele.
  • Przykryć drugą połową masy.
  • Przykryć drugą połową ciasta. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej , wyłożyć na ciasto , posypać płatkami migdałowymi.
  • Schłodzić w lodówce 3 – 4 godziny , podzielić na porcje.
 

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*