Chrupkie, delikatne , z dodatkiem truskawek oraz bitej śmietany, wyśmienity deser.
Szczegóły
Liczba porcji
8 szt
Czas przygotowania
15 minut
Czas pieczenia
40 minut
Lista składników
Serek wiejski – 200 g
Jajka kurze – 2 szt
Mleko – 1/2 szklanki
Olej – 1/2 szklanki
Cukier – 3 łyżki
Mąka pszenna – 1 1/2 szklanki
Truskawki – 30 dag
Proszek do pieczenia 1 1/2 łyżeczki
Bita śmietana do dekoracji
Sos czekoladowy do polania
Kroki
- Jajka wybić , ubić na puszysto z cukrem, ubijając dodawać po porcji serek, mleko , olej oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, aż do wyczerpania składników. Ciasto winno mieć konsystencję gęstej śmietany , jeżeli jest zbyt gęste , dodać trochę mleka. Pozostawić chwilę aby odpoczęło.
- Truskawki umyć, usunąć szypułki , pokroić w plasterki, można delikatnie posłodzić.
- Gofrownicę rozgrzać wlewać porcję , smażyć 5 do 7 minut w zależności od mocy gofrownicy , aby były dobrze rumiane.
- Na usmażone gofry nakładać po porcji truskawek.
- Dodać bitą śmietanę przygotowaną samemu lub wykorzystać kupioną w sklepie.
- Polać sosem czekoladowym .