Sałatka warstwowa z kurczakiem

Różnorodność smaków i aromatów sprawia że sałatka zachwyci każdego.

Szczegóły

Liczba porcji

8 porcji

Czas przygotowania

30 minut

Czas gotowania

30 minut

Lista składników

  • Filet z kurczaka pojedynczy

  • Jajka kurze – 6 szt

  • Ziemniaki średnie – 4 szt

  • Mieszanka warzywna – 220 ml

  • Seler konserwowy – 140 g

  • Ser mozzarella wiórki – 150 g

  • Rzodkiewka – 6 szt

  • Kiełki świeże do dekoracji

  • Rukola do dekoracji

  • Majonez – 170 ml

  • Przyprawa gyros – 2 łyżeczki

  • Sól , pieprz czarny mielony

  • Olej do smażenia

Kroki

  • Ziemniaki obrać , ugotować. Fileta z kurczaka umyć , pokroić w kostkę doprawić solą, pieprzem, przyprawą gyros, usmażyć. Jajka ugotować na twardo , obrać.
  • Z 4 jajek oddzielić żółtka od białek. Białka utrzeć na tarce o grubszych otworach. Ziemniaki również utrzeć na tarce o grubszych otworach, wymieszać z utartymi białkami. Umieścić w salaterce.
  • Doprawić solą i pieprzem , posmarować majonezem. Rozłożyć usmażonego fileta.
  • Posmarować majonezem. Mieszankę warzywną osączyć, wymieszać z selerem, wyłożyć.
  • Posmarować majonezem, posypać serem mozzarella.
  • Posmarować majonezem. Pozostałe jajka oraz żółtka utrzeć na tarce o grubszych otworach , wyłożyć.
  • Doprawić solą i pieprzem. Rzodkiewkę utrzeć na tarce o grubszych otworach , podzielić salaterkę z sałatą na 4 części.
  • W 2 części umieścić kiełki a w 2 sałatę rukolę.
  • Schłodzić w lodówce kilka godzin, aby smaki się wymieszały.
 

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*