Różnorodność smaków i aromatów sprawia że sałatka zachwyci każdego.
Szczegóły
Liczba porcji
8 porcji
Czas przygotowania
30 minut
Czas gotowania
30 minut
Lista składników
Filet z kurczaka pojedynczy
Jajka kurze – 6 szt
Ziemniaki średnie – 4 szt
Mieszanka warzywna – 220 ml
Seler konserwowy – 140 g
Ser mozzarella wiórki – 150 g
Rzodkiewka – 6 szt
Kiełki świeże do dekoracji
Rukola do dekoracji
Majonez – 170 ml
Przyprawa gyros – 2 łyżeczki
Sól , pieprz czarny mielony
Olej do smażenia
Kroki
- Ziemniaki obrać , ugotować. Fileta z kurczaka umyć , pokroić w kostkę doprawić solą, pieprzem, przyprawą gyros, usmażyć. Jajka ugotować na twardo , obrać.
- Z 4 jajek oddzielić żółtka od białek. Białka utrzeć na tarce o grubszych otworach. Ziemniaki również utrzeć na tarce o grubszych otworach, wymieszać z utartymi białkami. Umieścić w salaterce.
- Doprawić solą i pieprzem , posmarować majonezem. Rozłożyć usmażonego fileta.
- Posmarować majonezem. Mieszankę warzywną osączyć, wymieszać z selerem, wyłożyć.
- Posmarować majonezem, posypać serem mozzarella.
- Posmarować majonezem. Pozostałe jajka oraz żółtka utrzeć na tarce o grubszych otworach , wyłożyć.
- Doprawić solą i pieprzem. Rzodkiewkę utrzeć na tarce o grubszych otworach , podzielić salaterkę z sałatą na 4 części.
- W 2 części umieścić kiełki a w 2 sałatę rukolę.
- Schłodzić w lodówce kilka godzin, aby smaki się wymieszały.