Pyszne , pożywne do zjedzenia w domu jak również do pracy.
Szczegóły
Liczba porcji
2 porcje
Czas przygotowania
20 minut
Czas gotowania
30 minut
Lista składników
Makaron drobne świderki – 1 szklanka suchego makaronu
Cebula biała – 1 szt
Boczek wędzony – 10 dag
Pieczarki – 5 szt
Papryka czerwona – 1/2 szt
Szczypiorek do posypania
Ser żółty utarty do posypania
Sól, pieprz czarny mielony
Zioła prowansalskie – 1/2 łyżeczki
Olej do podsmażenia
Kroki
- Makaron ugotować w osolonej wodzie zgodnie z przepisem na opakowaniu.
- Cebulę obrać pokroić w kostkę. Boczek pokroić w kostkę. Pieczarki obrać , pokroić. Paprykę umyć , pokroić w kostkę.
- Na patelni rozgrzać trochę oleju wrzucić cebulę , doprawić solą i pieprzem , smażyć aż się trochę zrumieni, dodać boczek i podsmażać do zrumienienia boczku.
- Dodać pieczarki oraz paprykę , doprawić solą i pieprzem oraz ziołami prowansalskimi, smażyć do dobrego zrumienienia warzyw.
- Do podsmażonych warzyw dodać makaron i całość chwilę podsmażać. Nałożyć porcje i przed podaniem posypać utartym żółtym serem ora ściętym szczypiorkiem.