Delikatne, smaczne bułeczki z serem
Szczegóły
Liczba porcji
28 szt
Czas przygotowania
30 minut
Czas pieczenia
40 minut
Lista składników
Mąka pszenna – 60 dag + do podsypania
Jajka kurze – 2 szt
Banany – 2 szt
Drożdże – 50 g
Cukier – 1 szklanka
Mleko – 1 szklanka
Szczypta soli
Ser biały – 250 g
Żurawina do dodania na ser
Masło – 100 g
Kroki
- Mąkę przesiać. Mleko lekko podgrzać . Banany obrać zblendować. Masło rozpuścić.
- Drożdże pokruszyć , dodać 1 łyżkę cukru , mąki , trochę mleka, rozmieszać dokładnie , pozostawić chwilę aż zaczną rosnąć.
- 1 żółtko jajka , zblendowane banany , ubić z 1/2 szklanki cukru, dodać mleko, rosnące drożdże, mąkę, szczyptę soli , wszystkie składniki dokładnie wymieszać , dodać rozpuszczone masło i dalej wyrabiać ciasto aż będzie sprężyste i elastyczne, będzie odchodziło od ścianek naczynia w którym wyrabiamy ciasto. Pozostawić do wyrośnięcia.
- Gdy ciasto rośnie , ser zemleć lub zblendować , dodać jajko, resztę cukru , dokładnie wymieszać.
- Gdy ciasto podwoi objętość , na stolnicy podsypać mąkę i wyłożyć ciasto. Podzielić na 4 części . Z każdej części uformować wałek , podzielić go na 7 części, z każdej uformować kulkę , lekko rozwałkować, po środku zrobić lekkie wgniecenie szklanką i umieścić w nim masę serową , na wierzch po kilka żurawin. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Postępować tak do wyczerpania ciasta i sera.
- Pozostawić około 10 minut do podrośnięcia bułeczek , roztrzepać białko i posmarować nim ciasto wokół masy serowej.
- Piekarnik rozgrzać do 180 stopni, wstawić bułeczki i piec 20 minut lub dobrego zrumienienia ciasta.