Delikatne rogaliki

Puszyste, delikatne, smaczne , zachwycą każdego.

Szczegóły

Liczba porcji

24 szt

Czas przygotowania

30 minut

Czas pieczenia

30 minut

Lista składników

  • Mąka pszenna -600 g + do podsypania

  • Masło – 100 g

  • Drożdże – 50 g

  • Mleko – 1 1/4 szklanki

  • Cukier – 1/2 szklanki

  • Jajka kurze – 3 żółtka + 1 całe jajko

  • Marmolada do nadziania

  • Szczypta soli

Kroki

  • Masło rozpuścić. Mąkę przesiać. Mleko podgrzać.
  • Drożdże pokruszyć do miseczki dodać łyżkę cukru, łyżkę mąki , trochę ciepłego mleka rozmieszać do rozpuszczenia, pozostawić aż zaczną rosnąć.
  • Żółtka oraz 1 jajko ubić na puszysto z cukrem, dodać mąkę , mleko oraz rosnące drożdże , szczyptę soli, wyrabiać aż ciasto zacznie odchodzić od ścian naczynia, dodać masło i wyrabiać ciasto aż będzie sprężyste i elastyczne. Pozostawić do wyrośnięcia.
  • Gdy podwoi swoją objętość , wyłożyć na stolnicę , podzielić na 3 części. Uformować wałek , kroić krążki, wałkować na kółko , 3/4 części ponacinać , z jednej ułożyć marmoladę.
  • Uformować rogalik.
  • Na blaszce ułożyć papier do pieczenia, a na nim kolejno formowane rogaliki aż do wyczerpania składników.
  • Pozostawić chwilę aby podrosły, białka roztrzepać i posmarować rogaliki. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni wstawić i piec 15 minut lub dobrego zrumienienia rogalików.
 

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*