Polędwiczki w sosie pieczarkowo – paprykowym.

Delikatne mięso polędwiczki otulone aksamitnym sosem smakuje wyśmienicie.

Szczegóły

Liczba porcji

8 szt

Czas przygotowania

30 minut

Czas gotowania

35 minut

Lista składników

  • Polędwiczka wieprzowa – 40 dag

  • Pieczarki duże – 4 szt

  • Papryka czerwona – 1/2 szt

  • Cebula biała – 1 szt

  • Bulion- 1 szklanka

  • Śmietana 18 % – 3 łyżki

  • Majeranek – 1 łyżeczka

  • Czosnek – 2 ząbki

  • Sól, pieprz czarny mielony

  • Zioła prowansalskie – 1 łyżeczka

  • Olej do smażenia

Kroki

  • Polędwiczkę umyć , usunąć błonki , pokroić w plasterki, rozklepać lekko ręką.
  • Czosnek obrać , przecisnąć przez praskę , natrzeć mięso. Doprawić solą , pieprzem, majerankiem , pozostawić aby nabrało aromatu.
  • Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Pieczarki obrać, pokroić. Paprykę umyć , pokroić w kostkę.
  • Na patelni rozgrzać trochę oleju i obsmażyć polędwiczki z każdej strony, wyjąć. Na ten tłuszcz wrzucić cebulę smażyć aż się trochę zrumieni , dodać paprykę pieczarki , doprawić solą, pieprzem oraz ziołami prowansalskimi, dusić 5 minut. Włożyć polędwiczki , podlać bulionem , całość gotować 30 minut, doprawić śmietaną , chwilę gotować.
  • Podawać z ulubionymi dodatkami.
 

4 komentarze

  1. Marzynia

    Pani Marysiu, ja już także dawno się przekonałam, ze papryka i pieczarki to wspaniały duet 🙂

     
  2. Ja za papryka aż tak nie przepadam, ale takie danie bym zjadła chętnie 🙂

     
    • Marianna

      Papryka w połązeniu z grzybami daje taki swoisty aromat , więc na pewno by posmakowało. 🙂

       

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*