Delikatne mięso z polędwicy, uzupełnione warzywami , stanowi wyśmienite danie obiadowe.
Szczegóły
Liczba porcji
10 porcji
Czas przygotowania
30 minut
Czas pieczenia
40 minut
Lista składników
Polędwiczka wieprzowa – 60 dag
Pieczarki – 3 szt
Suszone pomidory – 2 szt
Papryka czerwona- 4 paski
Żurawina – 2 łyżki
Koperek ścięty – 1 łyżka
Pomarańcza – 1 szt
Marynata klasyczna – 20 g
Olej do smażenia
Sól, pieprz czarny mielony
Ser ralada wiórki do posypania.
Kroki
- Polędwiczkę umyć, oczyścić z błonek, przeciąć na połowę ale nie do końca, rozłożyć i rozklepać ręką, doprawić solą i pieprze. Marynatę przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu, włożyć polędwiczkę i marynować najlepiej całą noc.
- Pieczarki obrać , pokroić, usmażyć. Paprykę pokroić w kostkę. Pomidory suszone przekroić na połowę. Koperek umyć , ściąć.
- Polędwiczkę wyciągnąć z marynaty rozłożyć , posypać serem ralada, wzdłuż jednego brzegu ułożyć, usmażone pieczarki , pokrojoną paprykę oraz suszone pomidory.
- Następnie ułożyć żurawinę i ścięty koperek.
- Zwinąć w roladę , spiąć wykałaczkami , umieścić w naczyniu żaroodpornym.
- Piekarnik rozgrzać do 180 stopni, wstawić piec 35 minut. W tym czasie wycisnąć sok z pomarańczy. Wyjąć Roladę polać sokiem i wstawić ponownie , piec 10 minut do dobrego zrumienienia. Wyjąć podzielić na porcje , podawać z ulubionymi dodatkami.