Rolada z polędwicy

Delikatne mięso z polędwicy, uzupełnione warzywami , stanowi wyśmienite danie obiadowe.

Szczegóły

Liczba porcji

10 porcji

Czas przygotowania

30 minut

Czas pieczenia

40 minut

Lista składników

  • Polędwiczka wieprzowa – 60 dag

  • Pieczarki – 3 szt

  • Suszone pomidory – 2 szt

  • Papryka czerwona- 4 paski

  • Żurawina – 2 łyżki

  • Koperek ścięty – 1 łyżka

  • Pomarańcza – 1 szt

  • Marynata klasyczna – 20 g

  • Olej do smażenia

  • Sól, pieprz czarny mielony

  • Ser ralada wiórki do posypania.

Kroki

  • Polędwiczkę umyć, oczyścić z błonek, przeciąć na połowę ale nie do końca, rozłożyć i rozklepać ręką, doprawić solą i pieprze. Marynatę przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu, włożyć polędwiczkę i marynować najlepiej całą noc.
  • Pieczarki obrać , pokroić, usmażyć. Paprykę pokroić w kostkę. Pomidory suszone przekroić na połowę. Koperek umyć , ściąć.
  • Polędwiczkę wyciągnąć z marynaty rozłożyć , posypać serem ralada, wzdłuż jednego brzegu ułożyć, usmażone pieczarki , pokrojoną paprykę oraz suszone pomidory.
  • Następnie ułożyć żurawinę i ścięty koperek.
  • Zwinąć w roladę , spiąć wykałaczkami , umieścić w naczyniu żaroodpornym.
  • Piekarnik rozgrzać do 180 stopni, wstawić piec 35 minut. W tym czasie wycisnąć sok z pomarańczy. Wyjąć Roladę polać sokiem i wstawić ponownie , piec 10 minut do dobrego zrumienienia. Wyjąć podzielić na porcje , podawać z ulubionymi dodatkami.
 

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*