Treściwa przekąska

Idealna dla dziecka do szkoły lub do pracy.

Szczegóły

Liczba porcji

9 szt

Czas przygotowania

20 minut

Czas pieczenia

25 minut

Lista składników

  • Ciasto francuskie – 300 g

  • Szpinak – 100 g

  • Ser salami plastry – 8 szt

  • Schab kruchy – 8 szt

  • Ser rolando wiórki – 50 g

  • Jajka kurze – 3 szt

  • Paski papryki czerwonej – 5 szt

  • Majonez – 3 łyżki

  • Keczup – 2 łyżki

  • Masło – 1 łyżka

  • Sól, pieprz czarny mielony

  • Gałka muszkatołowa – 1/3 łyżeczki

  • Sezam biały i czarny do posypania

Kroki

  • Szpinak umyć. W rondelku rozpuścić masło , wrzucić szpinak , doprawić solą , pieprzem, gałką muszkatołową, usmażyć. 2 jajka ugotować na twardo , obrać, utrzeć na tarce o grubszych otworach. Majonez wymieszać z keczupem.
  • Ciasto francuskie rozłożyć , posmarować szpinakiem.
  • Ułożyć plastry sera i schabu naprzemiennie.
  • Posmarować majonezem z keczupem.
  • Posypać serem rolando.
  • Posypać utartymi jajkami. Wzdłuż jednego brzegu ułożyć paski papryki.
  • Zwinąć w roladę.
  • Blaszkę do pieczenia wyłożyć papierem. Zwinięte ciasto kroić po skosie układać w blaszce. Jajko roztrzepać , posmarować , posypać sezamem.
  • Piekarnik rozgrzać do 180 stopni , wstawić i piec 25 minut lub dobrego zrumienienia ciasta. Wystudzić na kratce.
 

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*